- Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark, siger politisk ordfører Sophie Løhde (V). Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

V-profil langer ud efter regeringen: Forgylder egne borgmestre

7. feb, 06:47
Trods ekspertanbefalinger vil regeringen ikke skære markant i kommunernes økonomiske kompensation for udlændinge. Det møder kritik.

S-regeringens udspil til en ny økonomisk omfordeling mellem landets 98 kommuner tilgodeser i høj grad kommuner med mange udlændinge.

Det skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Ledige i gratis praktik: Kun fem procent var ansat et år senere

En reform af den såkaldte udligning har været en bunden opgave i flere år, bl.a. fordi kommunerne har fået omkring 2,4 mia. kr. årligt for meget i kompensation for borgere med udlændingebaggrund. Et ekspertudvalg fastslog således i 2018, at tilskuddet for udlændinge "er omkring 50 pct. højere end, hvad der vurderes fagligt underbygget".

Men regeringens udspil skærer blot 0,9 mia. kr. i udligningen for udlændinge og altså ikke nær så meget, som eksperterne anbefalede.

- Når man justerer mindre på udlændingeudligningen, end der var lagt op til, er det kommuner med mange udlændinge, der bliver ramt mindre, siger projektchef Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til Jyllands-Posten.

Manøvren betyder, at en række især socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn slipper for en millionregning. Også landets største S-kommuner bliver stillet bedre i omlægningen end anbefalet. Derudover vil regeringen øge kompensationen for udlændinge gennem den generelle udligning samt indføre et nyt tilskud til hovedstadskommuner, hvor "en høj andel af udlændinge" giver flere penge.

S-kommunen Ishøj, hvor en tredjedel af indbyggerne er udlændinge, stod ifølge de faglige anbefalinger til at miste mellem 28 og 55 mio. kr. årligt. Med regeringens forslag vil Ishøj i stedet få tilført yderligere 34 mio. kr. Kommuner som København og Aarhus får også en klækkelig rabat, fordi regeringen ikke skærer så hårdt i kompensationen for udlændinge.

Venstre anklager regeringen for at "forgylde" egne borgmestre.

- Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark, siger politisk ordfører Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Regeringen afviser kritikken og fastslår, at den vil hjælpe kommuner ramt af en »fejlslagen integration«.

- Vi holder hånden under de kommuner, der står med de største udfordringer, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag til Jyllands-Posten.