20201109110332681_1000
Finansminister Nicolai Wammen (S) vil afsætte to milliarder kroner til øget vækst og beskæftigelse oven på coronakrisen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen afsætter to milliarder til vækst og omskoling

9. nov 2020, 16:27
Indsatsen skal sikre, at Danmark undgår langvarige økonomiske konsekvenser af coronakrisen, lyder det.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner til omskoling og opkvalificering af danskere, der har mistet deres job i coronakrisen. En del af pengene skal også gå til omstilling af virksomheder.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde forud for finanslovsforhandlinger.

- Omskoling og opkvalificering skal hjælpe arbejdsløse med at finde en vej ind i nye brancher. Samtidig sikrer vi, at der er kvalificeret arbejdskraft til de tusindvis af nye grønne job, som vi forventer bliver skabt af den grønne omstilling over de kommende år, siger finansministeren.

Da der i juli blev indgået et politisk forlig om at forbedre mulighederne for opkvalificering, indgik der initiativer for 340 millioner kroner i aftalen.

Nu skruer regeringen op, og den nye indsats for 2021 og 2022 lyder på to milliarder kroner og tager udgangspunkt i lokale potentialer i de områder, hvor der er behov for omstilling.

Med indsatsen vil regeringen sikre, at Danmark undgår langvarige og geografisk afgrænsede konsekvenser af coronakrisen, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

- Regeringens budskab er meget klart: Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at få virksomheder og arbejdspladser godt igennem coronakrisen, siger Nicolai Wammen.

Indsatsen vil være delt i to. Der vil både være initiativer målrettet områder med akutte omstillingsbehov og etablering af syv regionale vækstteams.

De syv teams skal komme med anbefalinger til, hvordan der bedst kan investeres i lokale erhvervsstyrker, og hvordan vækst og beskæftigelse bedst kan styrkes.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor de syv regionale teams bliver oprettet, men Nicolai Wammen oplyser, at Nordjylland og Tårnby får vækstteams på grund af henholdsvis minkerhvervet og flybranchen.

- Der kan være meget stor forskel på udfordringerne i Sønderjylland, i Nordjylland og i København. Derfor vil vi gerne skræddersy indsatsen. Og så er der nogle områder, som vi allerede nu kan sige, er særlig hårdt ramt, siger han.

Ifølge ham har tusindvis af mennesker mistet deres job på af rejserestriktioner.

/ritzau/