Tæt på verden: Regering udklækker en juridisk drage

27. feb 2013, 16:30
Politikerne i Indonesien er i færd med at skrive en lov rettet mod frihedsrettigheder som at kunne samles, ytre sig og selv vælge tro.

Den indonesiske regering regner med at indføre en ny lov om forsamlingsfrihed i midten af marts. Den nye lov spås til at begrænse ytrings-, religions- og forsamlingsfriheden.

Det indonesiske underhus planlægger at indføre en ny lov om forsamlingsfrihed i midten af marts. Loven kommer ifølge FN-eksperter til at begrænse ytrings- religions- og forsamlingsfrihed i Indonesien. Eksperter rådede også regeringen til at forholde sig til internationale menneskerettighedsstandarder, skriver The Jakarta Globe.

Begrænsede aktiviteter

Det ufærdige lovforslag begrænser forsamlingsfriheden til få aktiviteter og indebærer vage forbud, herunder et forbud om at udføre handlinger, som “bringer Republikken Indonesiens sammenhold og sikkerhed i fare” og som “tilslutter sig, opildner til og spreder synspunkter og religioner, som er i konflikt med statens ideologi, Pancasila,” skriver The Jakarta Globe.

Den begrænser tilmed udenlandske organisationers aktiviteter i Indonesien, da disse fremover skal søge om tilladelse til sit virke hos udenrigsministeriet.

Amir Effendi Siregar, medlem af den uafhængige koalition for demokratisering af elektroniske medier, advarer om den negative effekt, som loven vil have på kontrollen med disse organisationer:

“Denne regulering er farlig for medierne, pressen og journalistiske organisationer. Hvordan kan journalister ikke nævne ideologier i deres publikationer, som er imod Pancasila og grundloven fra 1945? I et demokratisk system er medier og professionelle journalister nødt til at give læsere uddybende informationer fra forskellige vinkler,” skriver Global Voices Online.

Kontrolleret frihed

Formanden for underhuset, Abdul Malik Haramain, forklarede, at der nu kun mangler cirkulærer for, hvorledes overtrædelser skal sanktioneres. Han gav yderligere udtryk for sin tilfredshed med lovens overensstemmelse med Indonesiens grundlov, og bekymrede sig ikke om, hvorvidt den indpasser sig under internationale menneskerettigheder.

“For mig har en stat ret til at styre og forvalte frihed, for frihed uden kontrol forstyrrer og truer andre personer eller grupper,” sagde han i sidste uge, skriver The Jakarta Globe.

Artikel er skrevet af Nikolaj Skydsgaard og Dan Larsen, verdensnyt.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.