Reform: Tina må tigge kæresten om lommepenge

12. maj 2013, 06:01
Tina mister kontanthjælpen og skal i stedet forsørges af sin kæreste. Det finder hun ydmygende og gammeldags.

29-årige Tina Schmidt ser ikke frem til nytårsdag 2015.

Fra den dato går der nemlig ikke så meget som en øre ind på hendes konto. Tina bliver frataget kontanthjælpen og skal fremover bede sin kæreste om penge, hvis hun skal købe nye bukser, hygiejnebind eller en kop kaffe.

"Det har jeg det ad helvede til med. Det føles, som da jeg var teenager og skulle have penge af min mor og skulle forklare, hvad jeg skulle bruge dem til. Jeg vil ikke stå og tigge! Jeg er et voksent individ!"

Tina Schmidt og kæresten Peter Jørgensen har boet sammen i snart syv år. De er et af de par, som den nye kontanthjælpsreform rammer. Fremover skal samboende kærestepar nemlig forsørge hinanden ligesom ægtepar, hvis den ene mister jobbet.

De nye regler betyder, at Tinas kontanthjælp bliver halveret fra januar 2014 og helt forsvinder i 2015.

Tilbage til gamle dage

Det bliver underligt at vænne sig til for Tina og Peter.

De har altid haft adskilt økonomi og ikke blandet sig i, hvad der har stået på den andens konto. Også selvom de har boet sammen i syv år og har en søn sammen.

"Vi synes bare, det er mest almindeligt nu om dage. Og så betaler jeg af på en stor gæld, fra da jeg var helt ung. Det vil jeg ikke blande Tina ind i. Samtidig er det vigtigt for mig hele tiden at holde styr på, hvad der står på kontoen netop på grund af gælden," siger 36-årige Peter Jørgensen.

Det er ikke, fordi han har noget imod at betale for Tina. Men han kan godt forstå, at hun ikke bryder sig om den nye rollefordeling.

"Vi har snakket om, at hun ikke synes, at det er så sjovt. Og så føles det jo lidt som at gå tilbage til gamle dage, hvor manden tjente pengene, og kvinden gik hjemme. Det er lidt mærkeligt," siger han.

Underlegen og forpligtet

Det kan ikke undgå at påvirke forholdet, at hun fra januar pludselig skal bede Peter om penge til alt, mener Tina.

"Jeg tror ikke, man kan undgå at føle sig underlegen og forpligtet, når man står og kigger på den tomme konto. Uanset hvor sød og rar han er," siger hun.

Tina Schmidt har været på kontanthjælp flere gange. Hun lider af ledsygdommen fibromyalgi og har derfor måttet stoppe med at arbejde flere gange på grund af store smerter.

For tiden gennemgår hun et forløb for at finde ud af, hvor mange timer hun kan holde til at arbejde. Det kan tage årevis at afklare, og indtil da er Tina fortsat på kontanthjælp.

"Hvis jeg ikke havde smerter, havde jeg arbejdet røven ud af bukserne. Det er ikke fordi, jeg ikke vil," understreger Tina.

Flytter måske fra hinanden

Selvom hun ikke kan arbejde, betyder det meget for Tina at have sine egne penge. Det giver selvstændighed, føler hun.

"Det er en del af det at være et helt menneske og have sit eget råderum. Det føler jeg, at jeg mister lidt nu. Pludselig er der ikke noget, der er mit længere."

I forvejen sidder familien stramt i det økonomisk. Peter er borebisse og har derfor en indtægt, der svinger i løbet af året.

Parret overvejer at flytte fra hinanden, når Tinas kontanthjælp forsvinder, eller om Peter skal forsøge at finde et ekstra job.

"Vi håber selvfølgelig, at det ikke når dertil, at vi er nødt til at flytte fra hinanden. Foreløbig har vi lagt tanken på hylden, for vi har noget tid endnu at løbe på. Jeg ser selvfølgelig helst, at vi klarer den sammen," siger Tina Schmidt.

faktaboks