Mette Frederiksen formår "at appellere rene og klare budskaber og samtidig minimere støjen fra kritiske medier og politiske modstandere, der har svært ved at gribe fat i upopulære initiativer", skriver Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Redaktør: Mette Frederiksen minder om Trump

10. feb, 19:16
Mette Frederiksen "taler til maven frem for hovedet", mener Politikens politiske redaktør.

Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard skriver i avisen søndag, at Mette Frederiksen (S) kan sammenlignes med den amerikanske præsident Donald Trump og den britiske premierminister Boris Johnson.

LÆS OGSÅ: Charlotte mistede sin 13-årige dreng: Var med til at tage initiativ for alle ansatte på Riget

Som statsminister kan Mette Frederiksen skabe en ny æra i politisk kommunikation, hvor statsministeren med paralleller til Trump og Johnson bygger sit politiske projekt på intentioner frem for kontrakter, løfter eller konkrete reformplaner, skriver Anders Bæksgaard.

Redaktøren mener, at Mette Frederiksen "taler til maven frem for hovedet" og at hendes politiske udspil "sjældent følges op med konkrete politiske initiativer, der anviser vejen derhen".

Han fremdrager eksempler som politiudspillet, hvor målet er en halvering af Rigspolitiet, mens midlet endnu ikke er blevet kommunikeret. Det samme gælder reduceringen af udledningen af drivhusgasser.

LÆS OGSÅ: Gigant-kæde kommer til Danmark: Her åbner den første butik

"[...] i Statsministeriet går det under begrebet ’intentional politics’. Som ordet antyder, handler det hverken om at kommunikere kontrakter (som under Fogh i 00’erne) eller løfter og politiske reformplaner (som under Løkke og Thorning). Nej, tiden skal i stedet bruges på at iscenesætte klart formulerede intentioner, mens vælgerne løbende mindes om hendes vilje til at nå målet frem for hendes evne til at nå målet", skriver Anders Bæksgaard.

Om strategien bruger redaktøren ord som "simpel" og "kynisk" og mener, at det "ligner et tveægget sværd".

Anders Bæksgaard konkluderer, at Mette Frederiksen hverken er en "Mini-Trump eller en Mini-Johnson, men når det kommer til at sælge intentioner frem for reelle politiske planer og initiativer, så er der ligheder, som meget vel kan føre til et nybrud i politisk kommunikation herhjemme".

LÆS OGSÅ: Bubber genforenet med familien