Det er statsminister Mette Frederiksens udmelding om, at grænseåbningen ikke stod øverst på listen under partiernes forhandlinger om genåbningen af Danmark, der har bragt sindene i kog. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Raser over Mette F.: Det er en hån

11. maj 2020, 17:57
Både nord og syd for den dansk-tyske grænse er man fortørnet over, at Mette Frederiksen ikke prioriterer åbningen af grænserne højere.

En bemærkning fra Mette Frederiksen (S) har vakt harme både nord og syd for den dansk-tyske grænse, skriver dr.dk.

Det er statsministerens udmelding om, at grænseåbningen ikke stod øverst på listen under partiernes forhandlinger om genåbningen af Danmark, der har bragt sindene i kog.

LÆS OGSÅ: Stille genstart for storcentrene: 'Måske er folk bange for at blive smittet'

Chefredaktøren på Flensborg Avis Jørgen Møllekær mener, at det er 'arrogant' over for borgerne i grænselandet, ligesom han over for dr.dk også betegner bemærkningen som ’en spand koldt vand i hovedet’ på grænselandets befolkning.

Han peger på, at turisterhvervene på begge sider af grænsen risikerer at bukke under, hvis turisterne og dermed omsætningen ikke snart kommer tilbage.

Også på den danske side af grænsen har statsministerens udmelding vakt vrede. 

- Det er lidt en hån mod Sønderjylland og mod befolkningen hernede, siger Hinrich Jürgensen, der er formand for den tyske mindretalsforening i Danmark, Bund Deutscher Nordschleswiger, til dr.dk.

Han henviser til, at der er familier, der er blevet adskilt af den lukke grænse, ligesom befolkningen er økonomisk afhængige af, at man kan krydse grænsen.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet Jesper Petersen siger til dr.dk, at han forstår frustrationen, men understreger, at beslutningen om fortsat at holde grænserne lukkede er den rigtige.

Ifølge aftalen om genåbningen, som alle partier i Folketinget står bag, og som torsdag blev forhandlet på plads på Marienborg, skal regeringen melde ud om grænsekontrol og indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger senest den 1. juni.

LÆS OGSÅ: Dronningen fritager hofdame fra tjeneste