Holger Dahl erklærer GOD JUL-folkebevægelsen for etableret. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Raser over jule-"uskik": Stop med at sige glædelig jul!

6. dec 2019, 10:52
Arkitekturanmelder håber, han får sat gang i en folkebevægelse, der vil stoppe utidig brug af "glædelig jul".

Arkitekturanmelderen Holger Dahl trækker en kæphest af stalden. Han vil have folkets ønsker til hinanden om det bedste til jul ændret, skriver han i en klumme på Berlingske.dk.

LÆS OGSÅ: Dansk firma konkurs: Chef overførte penge til familien

Det er nemlig noget sludder at ønske "glædelig jul" før jul. Den hilsen kan man sende, når det er jul.

Inden jul hedder det slet og ret "god jul", påpeger arkitekturanmelderen og erklærer "God jul"-folkebevægelsen for etableret.

"For mig personligt er der én snubletråd, der får min julestemning i bund. En ting, der får alle indre juleklokker til at forstumme – og det er, når jeg lige om lidt vil begynde at løbe på mennesker, der med glade smil udbryder: "GLÆDELIG JUL". Det starter som regel fra præcis 1. december, og det vil ske flere gange dagligt. Og hver dag indtil 24. december klokken ca. 17.30 tænker jeg: Man siger IKKE glædelig jul, før det er JUL!." skriver Holger Dahl og tilføjer: "Så fat det dog".

Hans argumentation er, at "julen ikke kun er et månedlangt købe-, spise- og drikkeorgie. Julen er først og fremmest en fødselsdag".

"Og ligesom man heller ikke siger tillykke med fødselsdagen til sine venner, en måned før de har fødselsdag, siger man heller ikke glædelig jul, før det ER jul", skriver han.

Holger Dahl har trykprøvet "god jul" og "glædelig jul" hos Dansk Sprognævn. Her får han ret, men han erkender, at det bliver en svær kamp, men håber at hans klumme starter en folkebevægelse og slutter sit opråb med at ønske alle en "god jul".

LÆS OGSÅ: Lægehelikopter ramt i luften: Fuld jyde anholdt