20200108-141807-L-1920x1280we
Regeringen må på banen med klare retningslinjer i forhold til nordjyske ansattes rettigheder, mener SF. Foto: Niels Christian Vilmann / Scanpix

SF-profil raser over chefer: "De opfører sig som konger og paver"

12. nov 2020, 15:31
Hos SF er der stor vrede over, at visse arbejdsgivere tvinger ansatte til at krydse nordjyske kommunegrænser på trods af regeringens restriktioner i området.

Skal jeg tage på arbejde, og bryde myndighedernes anbefalinger, eller blive hjemme og risikere en fyreseddel? 

Det spørgsmål har en del nordjyske lønmodtagere måtte stille sig selv, efter at det i de seneste dage er kommet frem, at flere virksomheder har trodset myndighedernes anbefalinger ved at sende ansatte på arbejde på tværs af nordjyske kommunegrænser.

A4 Arbejdsliv kan her til morgen fortælle om den store entreprenørvirksomhed VG, der valgte at fortsatte udvidelsen af Skagen Havn i fire dage på trods af nedlukning og utryghed blandt de ansatte. 

Samtidig har Fagbladet 3F fortalt om tømreren Wolfgang Spies, der af sin arbejdsgiver fik at vide, at han ville blive trukket i løn, hvis han ikke krydsede kommunegrænsen for at tage på arbejde. 

Det får nu SF til at kræve, at regeringen kommer på banen i forhold til at sikre ansattes rettigheder, hvis deres arbejdsgiver kræver, at de bryder myndighedernes anbefalinger for at tage på arbejde. 

- Der er en række arbejdsgivere, der opfører sig som konger og paver i eget rige, og som mener, at de har ret til at bryde myndighedernes anbefalinger, som det passer dem. Det går selvfølgelig ikke, siger Karsten Hønge. 

- Ansatte må aldrig stå i en situation, hvor de bliver tvunget til at bryde corona-restriktioner for at undgå en fyreseddel. Det skal vi bare have stoppet med det samme, tilføjer ordføreren. 

- Hvad tror du, der sker, hvis jeg sender mine folk hjem? Så tager de da ned i Jem & Fix, hvor der er meget større sandsynlighed for, at de bliver smittet end på byggepladsen.
Claus Lønstrup, adm. direktør, Gunnar Nielsen A/S

Kræver klart svar fra minister 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagde i går til Licitationen, at regeringen ikke vil komme med et egentligt forbud mod at rejse på tværs af de nordjyske kommunegrænser. 

- Vi har tiltro til, at virksomhederne vil gøre, hvad de kan for at følge myndighedernes opfordring, og vi hjælper dem også med det. Den tilgang lykkedes i foråret, og vi tror også, at det vil lykkes nu, lød det fra beskæftigelsesministeren til Licitationen. 

Ifølge Karsten Hønge må regeringen dog være klarere i spyttet i forhold til, hvad man som ansat skal gøre, hvis ens arbejdsgiver kræver, at man bryder myndighedernes retningslinjer.

- Som reglerne er lige nu, er det styrkeforholdet mellem arbejdsgiver og den ansatte, der afgør, om han eller hun tør sige fra overfor sin chef. Derfor er det afgørende at sikre de ansattes retstilling på det her område, siger Karsten Hønge. 

SF har blandt andet spurgt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), om ministeren vil redegøre for hvilke rettigheder de ansatte har, såfremt de følger regeringens anbefaling og bliver hjemme, trods arbejdsgivers krav om at møde på arbejde.

Derudover har partiet spurgt ministeren, hvordan han forventer, at ansatte kan følge regeringens anbefalinger om at blive hjemme, når de risikerer at blive bortvist eller fyret. 

Entreprenør: "Fuldstændig grotesk" 

Hos entreprenørvirksomheden Gunnar Nielsen A/S har administrerende direktør Claus Lønstrup åbent fortalt, at firmaet bryder myndighedernes retningslinjer og sender ansatte på tværs af nordjyske kommunegrænser. 

Overfor Licitationen kalder direktøren regeringens restriktioner for "fuldstændig groteske og uden mening. 

Direktøren mener desuden, at det er langt sikrere for hans ansatte at tage på arbejde, end at blive hjemme. 

- Hvad tror du, der sker, hvis jeg sender mine folk hjem? Så tager de da ned i Jem & Fix, hvor der er meget større sandsynlighed for, at de bliver smittet end på byggepladsen. Det er så ugennemtænkt. Det mest sikre, mine ansatte kan gøre, er at møde på arbejde, hvor de går med de samme få mennesker udenfor, siger Claus Lønstup til Licitationen. 

Ifølge Karsten Hønge understreger direktørens melding behovet for klare retningslinjer for, hvordan ansatte er stillet, hvis deres virksomhed kræver, at de bryder retningslinjer. 

- Der er tilsyneladende chefer, der både er amatør-virologer og eksperter i arbejdsmarkedsforhold, og det skal deres ansatte så lide under. Derfor skal vi så hurtigt som muligt få styr på det her problem, siger Karsten Hønge.