Rasende VVSere nedlægger arbejdet

12. mar 2014, 11:58
Arbejdsnedlæggelse. Hundrede jyske VVSere har nedlagt arbejdet i protest. Konflikten risikerer at brede sig.

Det kan blive svært at få fat i en VVS’er i de kommende dage.

Flere hundrede jyske VVS’ere har her til formiddag nedlagt arbejdet i protest mod de kuldsejlede forhandlinger med arbejdsgiverforeningen Tekniq.

”Folk er vrede over, at arbejdsgiverne har stillet et ultimativt krav om, at værnebestemmelserne skal ud af overenskomsten. Uden dem kommer der social dumping. Man vil kunne gå ind og underbyde vores overenskomst og presse lønningerne,” forklarer Michael Jessen, der er tillidsmand for VVS’erne i Aarhusområdet.

Som ringe i vandet

Michael Jessen vurderer at omkring 250 jyske VVS’ere er gået hjem fra arbejde. Først i morgen mødes arbejderne igen til fagligt møde. Her skal de tage stilling til, om de vil genoptage arbejdet.

Selv om arbejdsnedlæggelserne er ulovlige, er der nu risiko for, at VVS’ere andre steder i landet følger trop i morgen.

”Jeg ved alvorligt talt ikke, hvad der sker i morgen. Sådan noget har det med at brede sig som ringe i vande. Det er klart, at man ikke må nedlægge arbejdet. Når det er sagt, kan jeg godt forstå, at vores medlemmer er sure, vrede og frustrerede,” siger Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Hvad koster et hul?

VVS-området er blandt de få overenskomstområder, hvor parterne ikke selv er nået til enighed om en ny overenskomst. I mandags erklærede forligsmand Asbjørn Jensen endeligt forhandlingerne for kuldsejlede.

Striden står kort fortalt om, hvad ting skal koste. VVS-området har en detaljeret prisliste på alle former for arbejde. Eksempelvis et ørebeløb per hul, der skal bores. Arbejdsgiverne har et ønske om, at kunne sætte priserne i udbud blandt VVS-ere for at få mere priskonkurrence på opgaverne.

Tekniq mener, at priserne ikke fulgt med den teknologiske udvikling. De har samtidig et ønske om, at få en opblødning af faggrænserne, så eksempelvis elektrikere kunne opsætte ophæng til VVS-instalationer.

The blame game

Begge parter beskylder hinanden for at være skyld i sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne.

Arbejdsgiverne i Tekniq mener, at Blik-  og Rørarbejderforbundet modsætter sig modernisering af akkordreglerne i lighed  med andre  byggefag.

Avisen.dk har været i kontakt med Tekniq, der ikke ønsker at kommentere de aktuelle arbejdsnedlæggelser, så længe der er konflikt om den nye overenskomst.

Lønmodtagerne siger på den anden side, at Tekniq stiller ultimative krav om svækkelse af overenskomstens værn mod social dumping.

”Virksomhederne vil have mulighed for at lave social dumping på VVS-området, som er det eneste område, der ikke har problemer," siger Max Meyer fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Fredag kommer forligsmanden med sit mæglingsforslag.