Tæt på verden: Rapport: Syriens regime tæsker sine børn

14. mar 2012
Ny Amnesty International rapport nævner 31 former for tortur i brug lige nu. Der er tale om en forbrydelse imod menneskeheden

Hvad der indledtes som fredelige demonstrationer i februar 2011 imod Bashar al-Assads autokratiske styre i Syrien er blevet et torturhelvede og slagtehus. Amnesty international udkommer i dag med en ny rapport, der dokumenterer, hvor galt det er fat.

Rapporten dokumenterer, at tortur og mishandling af civile foregår systematisk, overgrebene er organiserede som en del af statens sikkerhedsarbejde, og derfor udgør det forbrydelser handlinger imod menneskeheden. Det er den hårdeste af alle anklager for overgreb på menneskers rettigheder.

Amnesty International er ikke de eneste, der har dokumenteret dette. En uafhængig international kommission har to gange udgivet anklagende rapporter i 2011. I øvrigt har Amnesty dokumenteret overgreb i Syrien siden 1987. Den nye rapport går i detaljer med torturen.

Masser af sager

Mange vidneudsagn af ofre fortæller om systematisk tæv, tortur og mishandling under transport efter en tilbageholdelse. Både i interneringscentrer og fængsler foregår tortur. Mellem ofrene er børn. Som oftest har folk ingen kontakt til juridisk hjælp eller omverdenen.

Redaktionen af rapporten mener, at begrundelse for de mange arrestationer er undertrykkelse, forsøg på at fremskaffe ”tilståelser” og ønsket om at sende advarsler ud til resten af befolkningen. Folk tvinges til at underskrive løfter om aldrig at demonstrere igen.

Mishandlingerne har ført til et ”overvældende antal dødsfald efter tortur i myndighedernes hænder, ” skriver Amnesty i rapporten ”I wanted to die”. Ved redaktionens slutning var der dokumenteret 276 tilfælde.

Sårede på hospitaler eller andre syge risikerer at blive tilbageholdt eller dræbt på stedet. Den samme behandling får læger og sygeplejersker, der udfører deres erhverv med at hjælpe nødlidende. Hjælp er forbeholdt soldater og tilhængere af Assad-styret.

Flere beviser

Amnesty og andre organisationer har ikke adgang til Syrien, hvorfor de er tvungne at interviewe flygtninger eller modtage beretninger via sociale medier. Alle rapporter peger i samme retning.

Den aktuelle rapport beskæftiger sig med de forskellige former for mishandling, folk er udsat for. Traditionen tro i Syrien bliver en tilbageholdt modtaget med slag, spark og prygl med forskellige redskaber som elkabler og riffelkolber. Det kaldes ”modtagelsen”.

Folk klædes af til underbukser, udmyges, pakkes i trange rum, for dårlig mad og utilstrækkelig adgang til toiletter. Ofre hænges op på forskellig vis op og får systematiske slag under fødderne og på kroppen. Der berettes om elektrisk tortur. Seksuel mishandling sker oftere end tidligere.

[pagebreak]Den nye rapport beretter om 31 forskellige former for tortur, som myndighederne anvender imod civile. Folk er blevet frigivet som følge af en dommers beslutning, efter bestikkelse, på grund af internationalt pres, efter amnestier eller uden begrundelse.

Antal ofre

Urolighederne bliver uge for uge mere voldelige. Amnesty International besidder 6.500 navne på syrere, der er dræbt af myndighederne for det meste under demonstrationer. Men samtidig er der opstået bevæbnede grupper i den såkaldt ”frie syriske hær”, der øver modvold.

De syriske myndigheders officielle tal for februar 2012 siger 2.493 civile og 1.345 soldater dræbt. Amnesty har modtaget rapporter om drab på Assad tilhængere, kidnapninger og nedskydninger af medlemmer af bevæbnede bander (shabihas), der agerer på vegne af styret.

FN anslog i februar antallet til over 7.500 døde civile, men på nuværende tidspunkt kendes det nøjagtige antal ikke. Politi og samtlige syriske værn er involverede i mishandlingen af befolkningen, hedder det.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.