Pædagoger skal spotte tegn på mistrivsel hos børn og underrette kommunen, hvis der er mistanke om eksempelvis vold og overgreb. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Rapport: Ansatte overser tegn på overgreb mod børn

22. okt 2019
Kun de mest iøjnefaldende tegn på overgreb mod børn fører til underretning ifølge en rapport. Det bekymrer social- og indenrigsministeren.

Hvis et barn møder op i børnehaven eller skolen og fortæller, at det er blevet slået derhjemme eller ligefrem kommer med fysiske tegn på overgreb, reagerer personalet resolut og sender en underretning til kommunen. Derimod halter det mere med reaktionen, hvis barnet viser indirekte tegn på overgreb – f.eks. ændrer adfærd, opfører sig anderledes end jævnaldrende eller har gentagen modvilje mod at ville med forældrene hjem.

Det fremgår ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten af en rapport, som Deloitte har udarbejdet for Socialstyrelsen. Konklusionen er klar: »Hermed overses potentielt overgreb, der ikke direkte italesættes af barnet«.

Situationen bekymrer i høj grad social- og indenrigsminister Astrid Krag.

- Det tænder mine advarselslamper på børnenes vegne. Det overrasker mig, at der stadig er en gråzone, hvor børn bliver slået, uden at der sker mere, fordi vi som samfund ikke reagerer hurtigt og tydeligt nok og får stoppet volden, siger hun og tilføjer:

- Her 22 år efter, at revselsesretten er afskaffet, skal ingen børn tåle at blive slået.

Ministeren vil nu indkalde de relevante parter for at undersøge, hvor der skal strammes op.

I Børns Vilkår vurderer direktør Rasmus Kjeldahl, at netop de mere skjulte tegn på vold er »det allerstørste problem«, og han opfordrer kommunerne til at indføre en mere fast procedure for, hvordan tegn på vold skal håndteres.

Deloitte peger også på, at der i henholdsvis forvaltningen og i institutionerne er forskellige opfattelser af, hvem der har ansvaret for hvad. Det bekymrer Rasmus Kjeldahl.

- bDer foregår et vist abekasteri mellem forvaltningen og det pædagogiske personale om, hvem der skal tage sig af sagen, og det er selvfølgelig ikke i orden,  siger han til Jyllands-Posten.

I kommunernes forening, KL, fastslår Thomas Adelskov (S), formand for foreningens socialudvalg, at der er en »kæmpe opmærksomhed på tegn på mistrivsel hos børn og unge«, og han hæfter sig ved, at antallet af underretninger over en årrække er steget.

Ifølge Danmarks Statistik steg antallet af underretninger vedrørende mistanke om overgreb mod børn, herunder seksuelt eller voldeligt, fra 8.834 i 2015 til 11.727 i 2018.

- Det er vigtigt, at vi hele tiden arbejder målrettet for at blive endnu bedre til at opdage og hjælpe børn, der bliver udsat for både seksuelle overgreb, fysisk og psykisk vold, siger Thomas Adelskov til Jyllands-Posten.