Radovan Karadžic taget til fange

21. jul 2008
Efter 12 år på flugt er en af verdens mest eftersøgte krigsforbrydere fanget i Serbien. En vigtig dag, siger chefen for FNs krigsforbrydertribunal.

Han forsvandt i 1996.

Og nu er han igen tilbage igen, den 63-årige Radovan Karadžić, der i mere end ti år har været efterlyst for krigsforbrydelser begået under krigen i det tidligere Jugoslavien.

Karadžić blev arresteret i Serbien tidligere i dag i en aktion med serbiske sikkerhedstropper, lyder de første meget sparsomme oplysninger fra præsident Boris Tadicr.

Han blev sent mandag aften overført til krigsforbryderdomstolens undersøgelsesdommer i Beograd.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det bekræfter britiske BBC, nyhedsbureauet AP og Reuters uafhængigt af hinanden.

Efterlyst for folkedrab

Karadžić var leder af serberne under krigen og er først og fremmest efterlyst for hans rolle i det formodede folkedrab på 7500 muslimske mænd og drenge i Srebrenica.

FN's krigsforbrydertribunal har beskrevet drabene som en "scene fra helvede, skrevet på den mørkeste side af menneskehedens historie".

- Det er en meget vigtig dag for ofrene, som alle har ventet på denne arrestation i mere end ti år. Det er også en vigtig dag for international retfærdighed for anholdelsen viser tydeligt, at ingen er ude for lovens rækkevidde, og før eller siden vil alle på flugt blive retsforfulgt, siger chefen for krigsforbrydertribunalet, Serge Brammertz.

Den eftersøgte militærleder, Ratko Mladic, er stadig på fri fod.

Det vurderes, at 250.000 blev dræbt og omkring 1,8 millioner blev drevet på flugt under krigen i det tidligere Jugoslavien.

(Opdateret 00:50)

faktaboks