På billedet ses grænsen til Tyskland ved Kruså. Foto: Karin Riggelsen, Der Nordschleswiger/

Parti vil åbne grænsen mod Slesvig-Holsten

28. maj 2020, 12:08
Den nordligste tyske delstat har lavere smitte end Danmark. Derfor giver det ingen mening at holde grænsen lukket, mener Nils Sjøberg (R), der har kaldt justitsministeren i samråd.

”Vil ministeren redegøre for, hvornår regeringen påtænker at genåbne grænsen overfor borgere i Slesvig-Holsten”. Det spørgsmål skal justitsminister Nick Hækkerup (S) svare på ved et åbent samråd, torsdag 4. juni.

LÆS OGSÅ: Dansk rejsebureau går konkurs

Det er den radikale Nils Sjøberg, der har bedt om at få Hækkerup kaldt i samråd, skriver Der Nordschleswiger

- Grundlæggende går jeg jo ind for, at grænsen skal åbnes helt; men som et første skridt kan man åbne grænsen for borgere fra Slesvig-Holsten, siger han til Der Nordschleswiger.

Sjøberg foreslår, at man det tyske sygesikringskort eventuelt suppleret med nummerpladen som dokumentation for, at man bor i Tysklands nordligste delstat.

- Smitten i Slesvig-Holsten er lavere end i Danmark, så i virkeligheden skulle man tro, at tyskerne er interesseret i en lukket grænse. Men i stedet for, foreslår man, at grænsen bliver åbnet. Jeg finder det respektløst, at den danske regering ikke har reageret positivt på den tyske henvendelse.
I forbindelse med partiernes aftale om en yderligere genåbning af samfundet i fase 2, blev det aftalt, at regeringen senest fredag, skal melde ud, hvordan man gradvist vil åbne for sommerturismen.

- Det er da yderst positivt, at man nu vil hjælpe turistbranchen på denne måde. Men jeg mener, at har glemt menneskerne i grænselandet i hele denne debat, siger Sjøberg.

- Det gælder ikke mindst de to mindretal nord og syd for grænsen. De har et helt naturligt behov for at holde kontakten til henholdsvis Danmark og Tyskland.

Netop de to mindretals partier har skrevet til Nick Hækkerup og har foreslået en gradvis åbning af grænsen.
I sit svar udtrykker justitsministeren forståelse for problemstillingen i grænselandet, men kommer ikke med nogen konkrete løfter.

- Regeringen har ingen interesse i at holde grænserne lukket længere end strengt nødvendigt, hedder det i brevet.
Stort set ord til andet gentog Nick Hækkerup dette svar, da flere Venstrepolitikere onsdag stillede ham flere spørgsmål om en mulig åbning af grænsen. Han præciserede dog ikke, hvori denne nødvendighed består, men henviste til ’risikoen for nye smittekæder’.
Derudover henviste han til udmeldingen vedrørende sommerturismen fredag.

- Det fredelige samliv i det dansk-tyske grænseland er blevet foreslået som UNESCO-verdenskulturarv, som et forbillede for resten af verden. Det der foregår omkring grænsen nu, er meget lidt forbilledligt, siger Nils Sjøberg til Der Nordschleswiger.

LÆS OGSÅ: Ukendt dansk familie tjener millioner