En indsats kunne ifølge Samira Nawa (R) være at give de langvarige kontanthjælpsmodtagere 50.000 kroner i hånden, som de så kan bruge på tiltag, der skal løfte dem fra kontanthjælpssystemet til arbejdsmarkedet. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesordfører: Giv kontantshjælpsmodtagere 50.000 i hånden

22. aug 2019
Der skal fokus på indsatser frem for ydelser, og den enkelte skal have større indflydelse på sin egen vej ud af kontanthjælpssystemet, mener Radikale Venstres nye beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre, Samira Nawa, vil i højere grad fokusere på indsatser frem for ydelser, når marginaliserede grupper skal hjælpes ind på arbejdsmarkedet.

En indsats kunne ifølge Samira Nawa være at give de langvarige kontanthjælpsmodtagere 50.000 kr. i hånden, som de så kan bruge på tiltag, der skal løfte dem fra kontanthjælpssystemet til arbejdsmarkedet. Det skriver det nyvalgte folketingsmedlem i dag i en kronik i Altinget. Overfor A4 Nu uddyber hun:

- Den enkelte kontanthjælpsmodtager skal selv kunne disponere over de 50.000 kroner, og det sker selvfølgelig bedst i samspil med den socialrådgiver, de er knyttet til. Men det handler om, at få den enkelte med om bord på, hvad der skal ske, så de ikke bare bliver parkeret i systemet, siger Samira Nawa.

LÆS OGSÅ: Tinas mand ramt af lidelse. -Jeg tør ikke tænke på konsekvenserne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Grundlæggende mener hun, at det nuværende kontanthjælpsloft - som Radikale Venstre i øvrigt vil afskaffe - og integrationsydelsen efterlader et så lavt rådighedsbeløb, at det er svært for blandt andet børnefamilier at få det hele til at hænge sammen. Det betyder, at børnene bliver fastholdt i en position, der ikke bare begrænser deres muligheder i barndommen, men også senere i livet på uddannelsesinstitutionerne og arbejdsmarkedet.

- For mig strider det imod, at vi gerne vil give alle børn de samme muligheder, uanset hvilken baggrund de har, siger Samira Nawa til A4 Nu.

Blandt andet derfor vil hun, når kontanthjælpsmodtagere har modtaget ydelsen i tre år, give dem en afklaring på, hvad der fremadrettet skal ske. Om man skal hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet gennem eksempelvis fleksjob, opskoling eller ressourceforløb. Eller, hvis de er berettigede til det, tilkende dem førtidspension.

Ikke et lovforslag

Hun understreger, at hun ikke ligger inde med et færdigt lovforslag, men at hun blot lufter nogle idéer til, hvordan man kan tænke kontanthjælpssystemet anderledes. I de tanker ligger der altså et større fokus på, at den enkelte skal være mere inde over sit eget forløb fra kontanthjælp til beskæftigelse, og at der skal et større fokus på indsatser frem for ydelser.

- Vi skylder kontanthjælpsmodtagerne en højere grad af selvbestemmelse og individuelle tilbud, siger Samira Nawa.

De 50.000 kr. i hånden kan bruges på indsatser som efteruddannelse, der bringer den enkelte kontanthjælpsmodtager tættere på arbejdsmarkedet og i job, men beskæftigelsesordføreren vil ikke konkretisere, hvilke indsatser, der specifikt kan være tale om.

- Det er en af pointerne i idéen, at forskellige indsatser virker på forskellige mennesker, og nogle af de penge, der i forvejen bliver brugt på at bringe kontanthjælpsmodtagere tættere på arbejdsmarkedet, skal man tænke mere individuelt, siger Samira Nawa.

Indtil regeringen har fået anbefalingerne fra den endnu ikke nedsatte ydelseskommission bliver kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen ikke afskaffet, men i forståelsespapiret er der afsat mellem 200-300 mio. kr. til et midlertidigt, kontant børnetilskud til familier, der er omfattet kontanthjælpsloftet.