20180325-164641-A-1920x1280we
Årsagerne til PTSD kan være mange, men det er den samme sygdom uanset hvor den opstår, fortæller professor Ask Elklit. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Professor: Det burde gælde alle førtids­pensionister

4. feb 2021, 12:50
Veteraner med PTSD skal have ret til at arbejde uden at det koster dem førtidspensionen. Professor Ask Elklit roser forslaget, men forstår ikke, hvorfor det kun gælder en lille gruppe af udsendte.

Når veteraner, der har fået Posttraumatisk Stressforstyrrelse (PTSD) efter en udsendelse, får tilkendt førtidspension, så skal det være en rettighed for livet.

På den måde kan veteranerne forsøge sig på arbejdsmarkedet eller engagere sig i foreningslivet uden at skulle frygte for, at kommunen revurderer arbejdsevnen og fratager dem førtidspensionen. 

Sådan lyder regeringens forslag til en såkaldt 'Wildcard'-ordning, der blev præsenteret i sidste uge af forsvarsminister Trine Bramsen (S).

LÆS OGSÅ: Ros og kras kritik til håndsrækning til veteraner: 'Vil grave kæmpe grøft'

A4 Arbejdsliv har spurgt psykologiprofessor Ask Elklit, leder af Center for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet og en af landets førende eksperter på området, hvad han mener om forslaget.

- Umiddelbart er det jo rigtig smukt af Trine Bramsen, at hun vil indføre den ordning. Det synes jeg virkelig er stort. Men man burde brede det ud til alle andre PTSD-ramte førtidspensionister, siger Ask Elklit.

'Arbejde er den bedste medicin'

Med særordningen vil regeringen give veteranerne mulighed for at engagere sig i samfundet i de perioder, hvor de er velfungerende, uden at de skal straffes for det i de perioder, hvor de har det dårligt.

Forsvarsministeren har i et interview med A4 Arbejdsliv begrundet forslaget med, at nogle veteraner er bange for at 'have det for godt for længe' og derfor holder sig væk fra arbejdsmarkedet. 

- Det er for mig at se helt grotesk. At de er tilknyttet arbejdsmarkedet gør, at veteranerne har noget at stå op til, har et bedre liv og er mindre syge. Det er også en kæmpe gevinst for samfundet, at de bidrager, siger Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ: Rettighed til PTSD-syge veteraner, men ikke politifolk: 'At deltage i krig er noget helt særligt'

Det er en vurdering, som psykologiprofessoren deler.

- Arbejde er den bedste medicin, som man sagde engang. At man kan få lov at arbejde på en fleksibel måde, afhængigt af svingningerne i ens tilstand, er det ideelle, hvis du lider af PTSD, siger Ask Elklit. 

Men den nøjagtigt samme problematik gør sig gældende for resten af landets førtidspensionister med PTSD, påpeger han:

- Mange andre PTSD-ramte har jo også et svingende funktionsniveau. Når solen skinner, og de ikke har så mange smerter eller ikke så mange grublerier og får noget bedre støtte, så fungerer de bedre. Så kommer der nogle mørke dage, hvor det hele falder sammen for dem. Det gælder rigtig mange af dem.

PTSD er det samme for soldaten og sosu-assistenten

Derfor burde regeringen udbrede ordningen, så alle førtidspensionister, og ikke kun tidligere udsendte, får mulighed for at forsøge sig med et job eller en tjans som frivillig i den lokale forening.

- Det vil være med til at reducere sygdomsbelastningen, hvis man gav hele gruppen lov til det. Det burde der være meget mere af på arbejdsmarkedet, siger Ask Elklit.

Ifølge Veterancentret risikerer soldater, der er udsendt på internationale missioner, i særlig grad at udvikle PTSD som følge af de voldsomme og traumatiserende hændelser, man kan blive udsat for i en krigszone.

Forsvarsminister Trine Bramsen fremhæver dertil veteranerne som en 'særligt udsat' gruppe.

Men selvom der kan være stor forskel på, hvor og hvordan PTSD opstår, så er selve sygdommen den samme, fastslår Ask Elklit.

- PTSD er som diagnose uafhængig af, hvordan, man er blevet traumatiseret. Sosu-assistenten, fængselsbetjenten eller hvem det nu er, der bliver udsat for en voldsom hændelse, bliver traumatiseret på samme måde som veteraner, siger professoren.

Disse udsendte får sikret retten til førtidspension

Det foreslåede wildcard skal gælde soldater og tjenestepersonel fra beredskabet, der er førtidspensionister og har PTSD eller en PTSD-lignende diagnose.

Det skal også gælde andre faggrupper, der har været udsendt i statens tjeneste, eksempelvis ansatte i Politiet eller Udenrigsministeriet, der har været udsendt i missionsområder.

Retten til førtidspension bliver livslang og kan ikke frakendes igen. Det gælder også selvom ens arbejdsevne bliver forbedret permanent.

Hvis man over en længere periode tjener nok penge til at forsørge sig selv, vil udbetalingen af førtidspensionen stadigvæk blive sat på pause.

Der var i 2020 registreret cirka 500 veteraner på førtidspension, oplyser forsvarsministeriet.

Regeringen forventer at fremsætte lovforslag om ordningen i slutningen af marts.