Charlotte_1
Organisationskonsulent og erhvervspsykolog i Region Midtjylland, Charlotte Vanting Brauer.

Psykolog om nyansatte under corona: 'Selvfølgelig kan plejepersonale få brug for hjælp'

18. feb 2021, 06:15
I Region Midtjylland anerkender man de store belastninger, som personalet har under corona-perioden. Psykologer er tilknyttet for at hjælpe blandt andre yngre sygeplejersker med at håndtere presset

- Sygeplejersker har et stort hjælpegen og er parate til at strække sig rigtig langt for både patienter og kolleger. Det kan man godt holde til et langt stykke hen ad vejen, men hvis man glemmer at mærke efter, hvordan man har det, risikerer man at ramme muren og blive udmattet eller omsorgstræt.

Charlotte Vanting Brauer er organisationskonsulent og erhvervspsykolog i region Midtjylland og en del af regionens coronaberedskab. Det blev oprettet i marts 2020 som en ekstra ressource, hele regionen kunne trække på.

Siden november har hun og kolleger været fast tilknyttet infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus, som i dag er covidafsnit.

Deres opgave er at hjælpe personalet med at tackle de mange nye udfordringer, de møder i hverdagen med meget syge coronapatienter, og som har presset unge og nyuddannede sygeplejersker som Line Schnoor og Katrine Tjustrup så langt ud, at de er begyndt at vise symptomer på omsorgstræthed.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker bliver omsorgstrætte under corona

- De nye er ekstremt udsatte og har brug for støtte og hjælp, så det ikke er noget, de trækker med sig videre, fordi de tror, at det, de oplever nu, er virkeligheden som sygeplejerske. Corona pandemien er en helt særlig situation, der er ny for alle. Det er ikke sådan hverdagen normalt er på en afdeling, siger Charlotte Vanting Brauer.

Hun oplever, at mange af kollegerne har svært ved at sige fra og bede om hjælp, fordi alle er så pressede.

- Selvom der er travlt, er der altid hjælp at hente. Jeg plejer at sige, at tingene bliver lettere, når man bærer dem sammen i stedet for alene.

Hun tilføjer, at hun godt kan forstå, hvis det kan virke skræmmende, at man har brug for en psykolog for at komme igennem hverdagen.

- Det ligger i en sygeplejerskes DNA, at man skal yde omsorg, men vi er ikke kun professionelle. Vi er også mennesker, der kan blive ramt, når vi står over for meget svære og uforudsete situationer som covid 19. Så selvfølgelig kan plejepersonale få brug for professionel hjælp.

Charlotte Vanting Brauer håber, at man vil bruge erfaringerne fra pandemien til at sætte større fokus på, hvad god hjælp er, så det bliver en fast del af kulturen på en afdeling, at det er i orden både at bede om hjælp og at tage imod den.