- Man er selvfølgelig rystet over hændelsen, men man er oftest lige så rystet over, hvad der kunne være sket. Derfor er det vigtigt at forholde sig til fakta, fordi fantasierne kan løbe løbsk og få medarbejderne til at få det rigtig skidt, siger cand.psych. Thomas Iversen. Foto: Privat & Philip Davali / Ritzau Scanpix

Psykolog om Skattestyrelsens medarbejdere: Det er vigtigt at adskille fantasi og fakta

8. aug 2019
Voldsomme hændelser som eksplosionen i Skattestyrelsen kan gøre medarbejderne usikre og angste. Derfor er det vigtigt at ledelsen informerer om fakta, så medarbejdernes fantasi ikke får frit løb.

Skattestyrelsen på Østbanegade i København blev sent tirsdag aften ramt af en eksplosion, der blandt andet ødelagde en stor del af bygningens facade. Efter sådan en hændelse er der lige så mange forskellige reaktioner, som der er medarbejdere.

Det mener psykolog og ekstern lektor på Psykologisk Institut vd Aarhus Universtet Thomas Iversen, der også er specialist og supervisor i psykotraumatologi.

- Det der gælder for fru Nielsen, gælder ikke for hr. Hansen. Nogle bliver mere angste og nogle bliver mere vrede. Det afhænger i høj grad af den enkeltes historie, siger Thomas Iversen.

LÆS OGSÅ: Skattemedarbejdere i hele landet bange efter eksplosion 

Som oftest er det første, der sker, at medarbejderen får en følelse af usikkerhed og fortvivlelse. Måske stiller de sig selv spørgsmål som: "Hvad nu hvis det var sket, mens jeg var på arbejde?", eller "tør jeg tage på arbejde, hvis det nu sker igen?" Derefter kan de rammes af skyld, angst eller vrede - følelser der som oftest dæmpes i løbet af de næste halve til hele dage.

- De ubehagelige følelser kan føre til, at man begynder at vise undgåelsesadfærd. Det kan være, at man undgår at komme på arbejde eller undgår at se tv, fordi man kan blive mindet om hændelsen, siger Thomas Iversen.

Når man i Skattestyrelsens ledelse skal håndtere en hændelse som den i går aftes, er det ifølge Thomas Iversen vigtigt, at man undgår myter, der kan sætte fantasien i gang. Derfor skal medarbejderne informeres om, hvad der rent faktisk skete og om de almindelige, forståelige reaktioner de kan opleve. Derudover er det en god idé at snakke tingene igennem i nogle grupper for at bearbejde hændelsen.

- Ved mere voldsomme hændelser kan det være i form af en psykologisk debriefing under ledelse af en psykolog, men i tilfælde som dette kan det også være nok at samles om en kasse rundstykker og nogle kander kaffe i de enkelte afdelinger og sige: ‘Nu snakker vi om det her i en halv time, inden vi går i gang’, siger Thomas Iversen.

Det er ofte fantasien, der løber af med medarbejderne, når de har været ude for en voldsom hændelse, og derfor er det vigtigt at skille fantasi fra fakta. Fantasien kan forstærke de almindelige, men ubehagelige reaktioner som skyld, angst og vrede, man kan få som følge af en voldsom hændelse.

- Man er selvfølgelig rystet over hændelsen, men man er oftest lige så rystet over, hvad der kunne være sket. Derfor er det vigtigt at forholde sig til fakta, fordi fantasierne kan løbe løbsk og få medarbejderne til at få det rigtig skidt, siger Thomas Iversen.