Psykisk syge udskrives før tid

17. sep 2008
Der er nu nedlagt så mange sengepladser på hospitalernes psykiatriske afdelinger, at psykiaterne selv slår alarm.

Situationen er ikke længere forsvarlig, lyder det fra Dansk Psykiatrisk Selskab.

"Smertegrænsen er nået på de lukkede intensive afdelinger. Der er fuldstændig fyldt op på de lukkede intensive afdelinger," siger Anders Fink-Jensen formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og klinikchef på Rigshospitalets psykiatriske center til Nyhedsbureauet Newspaq.

Psykiaterne forstår at man forsøger at spare, men det skal ske med omtanke.

"Det kan være fint nok at optimere hen ad vejen, men når vi taler om de lukkede intensive sengepladser, så er der tit brug for nogle længere indlæggelsesforløb," lyder det fra Fink-Jensen.

Ifølge klinikchefen betyder presset på sengepladserne, at der gives en forkert behandling til de mennesker, der er blevet syge i sindet.

"Tendensen er, at der bliver hurtigere medicineret og kraftigere medicineret. Det er der ingen som kan være interesseret i," påpeger han.

På ti år er hver fjerde seng skåret væk på det psykiatriske område – det betyder, at hospitalerne nu er tvunget til at udskrive de psykisk syge inden de er færdigbehandlet. Det skriver Politiken.

I 1997 havde de psykiatriske afdelinger plads til 4.214 patienter. Sidste år var der kun 3.297 senge, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Samtidig rammer situationen dem, der er sygest i forvejen.

"Overbelægningen giver øget uro og senge på gange. Det rammer de dårlige patienter. Vi ved at stress forværrer psykotiske tilstande," siger han.

Anders Fink-Jensen bakkes op af Landsforening Sind, der organiserer de psykisk syge i Danmark.

"Der er planlagt besparelser af meget omfattende karakter, de betyder flere indlæggelser og dermed større belastning på systemet," understreger talskvinde Nethe Zajaczkowska.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her