Psykisk syge skal tvinges til at sluge piller

5. nov 2008
Flere psykisk syge skal tvinges til at tage piller. Sådan lyder en kontroversiel udmelding nu fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen K.

Dermed lægger han op til et opgør med mange års politik om at begrænse brugen af tvang over for psykisk syge, skriver Politiken.

Tvangen skal være med til at sikre, at de sindslidende ikke begår alvorlig kriminalitet.

"Sundhedsvæsnet skal tvangsindlægge flere patienter, som afviser at tage deres medicin. Formålet er at forebyg­ge, at de på grund af en ubehandlet sindssygdom begår drab, vold eller bliver pyromaner," siger Jakob Axel Nielsen (K).

Baggrunden for udmeldingen er en rapport fra Sundhedsstyrelsen, som konkluderede, at syv ud af 10 drab og andre personlige forbrydelser begået af psykisk syge kunne være undgået, hvis patienterne havde taget deres medicin.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Danske Regioners formand Bent Hansen (S), der er politisk chef for sygehusene, bakker op.

"Vi har længe haft et mantra om at passe på med at tvinge patienterne, og vi har længe fokuseret på, at de skal være selvhjulpne. Men de her omtalte sager viser, at vi er gået for langt. Vi bliver nødt til i højere grad at sige til patienterne: Hvis du ikke tager din medicin, så indlægger vi dig," siger han.

Derimod finder generalsekretær for Foreningen Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, udmeldingen for rystende.

Han henviser til, at hver femte, der er i kontakt med psykiatrien, er udsat for tvang - et i forvejen "voldsomt tal".

"Mere tvang er en helt forkert vej at gå," siger han og tilføjer, at behandlingssystemet skal forhindre, at det kommer dertil, hvor tvang er nødvendigt.

2.000 psykisk syge bliver hvert år indlagt mod deres vilje.

-Newspaq

faktaboks