Flere og flere psykiatriske patienter er siden 2016 blevet udsat for timelange magtanvendelser. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Overlæge i psykiatrien: Mænd lå i timevis på psykisk syg pige

17. jan, 17:14
Siden 2016 er psykisk syge patienter hundredevis af gange blevet fastholdt længere end en time ad gangen af personalet.

Hundredevis af psykisk syge patienter er siden 2016 blevet udsat for fastholdelse i psykiatrien, hvor fysiske magtanvendelser anvendes for at få opkørte patienter til at falde til ro. Men i løbet af de seneste år har metoden givet anledning til heftig debat, da fastholdelserne på flere psykiatriske afdelinger er blevet længere og længere, skriver Politiken

LÆS OGSÅ: Guide - Udskyd din pension og få flere penge i hånden

Tidligere blev patienterne som regel holdt fast i op til 20 minutter, men i dag er det nogle steder praksis, at patienterne gennem flere timer udsættes for de hårdhændede magtanvendelser. Men Dansk Psykiatrisk Selskab vil sætte en stopper for den praksis, da selskabet ikke mener, at der er hjemmel til det i lovgivningen. 

Det er årsagen til, at selskabet har sendt et brev til Folketingets Ombudsmand og Folketingets § 71 tilsyn, der har til opgave at tage vare på frihedsberøvedes borgeres rettigheder.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vi kender til et vanvittigt eksempel, hvor mænd på skift lå i timevis oven på en spinkel, psykisk syg pige, som har været udsat for et seksuelt overgreb, siger formand og overlæge Gitte Ahle fra Retspsykiatrisk Klinik under Justitsministeriet til Politiken.

I modsætning til bæltefikseringer er fastholdelser ikke reguleret i loven om anvendelse af tvang. Det fremgår derimod, at en patient kan fastholdes med magt, hvis betingelser for bæltefiksering er til stede. Dermed skal patienten enten være til fare for sit eget helbred eller andres, foretage et ikke-ubetydeligt hærværk eller forulempe andre medpatienter på grov vis.  

LÆS OGSÅ: Skilsmisse i kongefamilie - Vi beder om ro