Prostituerede tvunget ud i frosten

7. feb 2010
Selv om frosten bider, er der ingen nåde for gadeprostituerede. De er tvunget ud i kulden for at tjene penge til misbrug eller bagmænd.

Frostgraderne har fået tag i Danmark. Til stor bedrøvelse for de grupper, som har arbejde i det fri.
Og blandt dem er gruppen af gadeprostituerede sandsynligvis den, der har det værst, når de i lårkort skal forsøge at charme sig ind på potentielle kunder.
For bag mange prostituerede sidder bagmænd, som ikke ejer blødsødenhed – frost eller ej, kvinderne skal på gaden!

”Der er ikke megen nåde,” siger vicepolitikommissær René Hansen, der er leder af gruppen mod kvindehandel ved Københavns Politi.
”Der er ikke andre steder, de kan flytte hen, så der er ikke rigtigt noget alternativ for damerne. Men det kan da være, de skruer lidt ned for blusset nogle dage og skruer op andre dage, hvor der er mere gang i den,” siger han.

Pengene skal i kassen
Hos Reden på Vesterbro i København, der er et værested for prostituerede, tager man imod de forfrosne kvinder med varme, te og tæpper, når de kommer ind og skal have et hvil. Her har de i årets første måned mærket en nedgang i antallet af besøgende.

"Det er dog ikke markant. Mange af de her kvinder lever et hårdt liv i forvejen. De er ikke prostituerede, fordi de synes, det er sjovt, men fordi de har et misbrug, siger leder af Reden, Anette Rix.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hun forklarer, at de kvinder, som kommer hos Reden, har brug for et fix, ligegyldigt om temperaturmåleren står på to, fem eller ti minusgrader.
”Pengene skal altså tjenes", slår hun fast.

Beboere ser prostituerede hver aften
Beboere på Vesterbro har også lagt mærke til sexhandlen i vintermånederne. Godt nok er der flere prostituerede på gaden en lun juniaften, siger Christian Jørgensen fra Sommerstedgade, men han er alligevel forbløffet over at møde så mange mørke kvinder på gaden en kold aften i februar.

”Mellem klokken otte om aftenen og fire om natten ser man dem konstant. Fra krydset mellem Skelbækgade og Dybbølsgade og hele vejen ned ad Skelbækgade, står der mørke kvinder og fryser i 10 graders frost. Og nede på hjørnet ved Gasværksvej, som bliver kaldt den rumænske gade, står der altid en eller anden rumænsk pige,” fortæller Christian Jørgensen.

Gadeprostituerede holder til i København
Videns- og Formidlingscenter for Socialt Udsatte, der hører under Servicestyrelsen, anslog i 2006, at der findes minimum 4700 prostituerede mænd og kvinder i Danmark. Heraf er knap 20 procent gadeprostituerede. Langt størstedelen af dem trækker på gaden i København, fastslår undersøgelsen.