Professor: Tilsyn og LMledelse har svigtet

22. feb 2011
35 påbud og fyringen af en sikkerhedschef, der forsøgte at råbe ledelsen i LM Wind Power op, kritiseres skarpt af ekspert i arbejdsmiljø.

Det på kant med loven, når LM ikke reagerer på ansattes advarsler og får det ene påbud fra Arbejdstilsynet efter det andet, siger professor og forsker til Berlingske.

"Det her er et ekstremt tilfælde af uansvarlig ledelse. Det er meget sjældent, at en virksomhed får 35 påbud om så alvorlige arbejdsmiljøproblemer," siger Henning Jørgensen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, til Berlingske og Avisen.dk.

Han har forsket iarbejdsmiljø i over 30 år. Alligevel er han er rystet over LM’s ligegyldighed overfor Arbejdstilsynet og den fyrede sikkerhedschef Evan Knudsen, der påpegede efter egen opfattelse alvorlige brud på arbejdsmiljøreglerne på LM, uden der blev gjort noget ved problemerne.

LÆS OM CHEFEN DER STÅR FREM HER.

Særdeles groft

"Hvis ledelsen modarbejder arbejdsmiljølovgivningen ved fx at klage over alle påbud eller lade være med at følge dem, og samtidig fyrer sikkerhedschefen, der kritiserer forholdene, så er det særdeles groft. Det er uacceptabelt."

Han opfatter sagen om LM Wind Power og styrenforgiftningerne som noget, der burde høre en helt anden tid til.

"Det her minder om arbejdsforhold, som vi kendte fra industrisamfundet, og det er altså ikke normalt på danske virksomheder. Vi bør som samfund overveje, om vi vil holde liv i den slags virksomheder. Det er jo ikke den slags, vi skal leve af i fremtiden."

Loven er blevet slækket

Arbejdsmiljøloven blev ændret så sent som sidste år - og det bekymrer professoren i lyset af sagen fra LM Wind Power.

"Generelt påhviler det både arbejdsgiver og lønmodtager at sikre sunde og gode arbejdsforhold på virksomheden. Sidste år blev arbejdsmiljøloven ændret igen, så der nu bliver lagt endnu mere ansvar ud på den enkelte virksomhed, der selv skal sikre, at loven overholdes. Det kræver, at vi har stor tillid til virksomhederne, men den tillid har LM slet ikke levet op til ud fra beskrivelserne i Berlingske," siger Henning Jørgensen.

"Det her er en elendig ledelse, der ikke lytter til de ansatte og deres sikkerhedschef. Ledelsen skal altså lytte til gentagende påbud fra myndighederne, og gør den ikke det, bør det offentlige skride ind."

Mener du ligefrem virksomheden skal lukkes?

"Vi bør overveje muligheden for at forbyde dem at drive virksomhed. Eller også bør myndighederne have mulighed for at skifte ledelsen ud. De opfører sig jo som seriekriminelle. Jeg ved, det er en privat virksomhed med aktionærer og udenlandsk ejer, men de skal altså stadig overholde loven," siger professoren.

Har du arbejdet for LM, eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt Berlingske og journalist Morten Frich: [email protected]

OM UNDERSØGELSEN:
Berlingskes artikelserie er blevet til på baggrund af mere end seks måneders research. Baggrunden er en række aktindsigter i tal, påbud og sygdoms- og ulykkessager hos både Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. Samt en lang række interviews med tidligere ansatte og centrale personer, der har haft tæt kontakt med LM Glasfiber igennem mange år. For yderligere spørgsmål kontakt journalist Jens Peter Kildevang: [email protected]

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM, eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt Berlingske og journalist Morten Frich: [email protected]