FOKUS: ER GRATIS ARBEJDE VEJEN TIL ET FAST JOB?: Professor: Staten skamrider arbejdsløse

3. maj 2011, 22:45
Ministerium misbruger løntilskudsordningen, når det bliver ved med at forlænge aftaler med arbejdsløse, mener ekspert. Han mener, at misbrug af billig arbejdskraft på løntilskud er udbredt

Job med løntilskud og ulønnede praktikophold er skabt for at hjælpe arbejdsløse tilbage i job og give dem erfaring med nye typer arbejde.

Dog gik det for vidt i IT-supporteren Karama Ahmads tilfælde. Det mener en professor i arbejdsret.

Hun nåede at arbejde i løntilskud i en statslig it-support desk i halvandet år i Integrationsministeriet. Lønnen var de samme dagpenge, hun også fik udbetalt, da hun søgte arbejde på fuld tid.

For nylig blev hun tilbudt en fjerde periode af et halvt år, og blev endnu engang stillet en fast stilling i vente, hvis hun skrev under.

Men der sagde hun stop.

I det halvandet år, hun nåede at arbejde i ministeriet, skiftede hun bord, men lavede det samme arbejde med stort de samme mennesker

Professor på Copenhagen Business School Claus Haagen Jensen mener, Karama Ahmads historie er et udtryk for, at offentlige institutioner er begyndt at udnytte ledige.

"Der er flere tilfælde med løntilskudsansatte, som er blevet forlænget og forlænget, til de til sidst stopper op og tænker 'hov, der er jo tale om en fastansættelse,'" siger han og fortsætter:

"Der er i disse år tilbøjeligheder til kassetænkning. Denne sag kunne tyde på, at staten også skamrider midlertidige tilskudsordninger, ligesom kommuner og virksomheder gør."

Den seneste tid har kommunerne mødt kritik for det hastigt stigende antal løntilskudsstillinger, som bliver oprettet, samtidig med kommunerne skærer flere ansatte fra på grund af besparelser.

Senest kunne Berlingske Tidende fortælle, at kommuner sparer millioner på at hyre folk i løntilskud, mens der er store sparerunder.

I Integrationsministeriet er 22 ud af 300 stillinger besat af arbejdsløse i løntilskud.

Det kunne umiddelbart synes som meget, men Beskæftigelsesministeriet ville gerne have, at endnu flere arbejdsløse havde deres daglige gang i ministeriet.

Derfor har de lavet et kvotesystem for, hvor mange løntilskudsstillinger alle ministerier skal oprette.

Læs her Integrationsministeriets og Statens IT's svar på anklagerne.

Se her, hvilke ministerier, som lever op til Beskæftigelsesministeriets kvoter for kontrakter med arbejdsløse (Arbejdsmarkedsstyrelsens website).