Professor: Skoler stjæler fokus fra småbørn

30. okt 2013, 04:00
Skolebørn og bander stjæler fokus og penge fra småbørn, siger professor, der er oprørt over besparelser på daginstitutionsområdet. Der er sparet 1,3 milliarder kroner i vuggestuer, dagplejer og børnehaver.

Når politikerne slår på tromme for mere kvalitet i daginstitutionerne, er det de tomme tønder, der buldrer. Sådan lyder kritikken fra professor Charlotte Ringsmose, Aarhus Universitet.

Baggrunden er ny analyse, der viser, at kommunerne har sparet 1,3 milliarder kroner på daginstitutionsområdet i den forgangne kommunalvalgs-periode.

”Det viser endnu engang, at der ikke er handling bag det, når man siger, at daginstitutionerne er et vigtigt område. Området har meget lidt politisk bevågenhed. Når man ved, at det har betydning for at klare sig godt senere i livet, så bliver man oprørt," siger Charlotte Ringsmose.

Der er omfattende dokumentation for, at det betaler sig at investere i den tidlige barndom.

Blandt andet viser en svensk undersøgelse, at der er milliarder af kroner at spare i forhold til senere at skulle sætte ind over for børn, der klarer sig dårligt, fortæller professoren.

Skolebørn løber med opmærksomheden

Men betydningen af en god vuggestue og super børnehave bliver alt for ofte overset til fordel for højtprofilerede politiske dagsordener, siger Charlotte Ringsmose:

”Skoleområdet og banderne løber let med dagsordenen, men der mangler en erkendelse af, at man kunne have gjort noget ved det ved at lægge ressourcer tidligere.”

Analysen påviser ikke, hvor på daginstitutions-området, der er sparet de 1,3 milliarder kroner. Men Charlotte Ringsmose er ikke i tvivl om, at ressourcerne er gået fra enten tid sammen med børnene, uddannelse eller ordentlig ledelse.

"Man fjerner ressourcer fra det her område, selv om vi har omfattende dokumentation for, at den tidlige barndom har betydning for børnene. Især i forhold til en positiv effekt på udsatte børn,” siger Charlotte Ringmose.

Forældre: Stik imod de gode intentioner

Også Forældrenes Landsorganisation, FOLA, kritiserer politikernes prioriteringer.

”Det står i skærende kontrast til de ambitioner, der er på daginstitutionsområdet om, at der skal være læring, udvikling og trivsel, og børnene skal gøres skoleparate,” siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i FOLA.

Ifølge hende sætter analysen en fed streg under behovet for at indføre en grænse for, hvor mange voksne per barn, der skal være i daginstitutionerne.

”Analysen bekræfter tendensen med at spare på daginstitutionsområdet. Og hvorfor er det netop på daginstitutionsområdet, de sparer? Fordi de kan,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Hun peger på, at regeringen har et ønske om at løfte kvaliteten i daginstitutionerne. Regeringen har selv peget på minimumsnormeringer som en vej.

”Politikerne har med rette høje ambitioner på det er område. Men der er modstrid mellem ambition og virkelighed,” siger Dorthe Boe Danbjørg.