Det går ud over kvaliteten af undervisningen, når professionshøjskolerne har underskud, vurderer Stefan Hermann (arkivfoto). Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Skoler i krise: Hjælp os eller vi må fyre!

16. jun 2020, 18:00
Onlineundervisning har ikke kunnet redde professionshøjskolerne fra et kæmpe underskud. Stefan Hermann, der er talsmand for rektorerne på professionshøjskolerne, håber på hjælp fra staten til at dække underskuddet, ellers vil der ske fyringer.

Landets professionshøjskoler forventer at forlade 2020 med et trecifret millionunderskud på grund af coronakrisen. Det er den dyster prognose fra sekretariatet hos Danske Professionshøjskoler, der har indsamlet meldinger fra landets institutioner.

LÆS OGSÅ: To sigtet for corona-snyd for 1,7 millioner 

Det har altså ikke været nok, at man har rykket den almindelige undervisningen til online-undervisning, da coronakrisen gjorde fremmøde på professionshøjskolernes efter- og videreuddannelsesforløb umulig.

- EVU-området (El og vvs-branchens uddannelsessekretariat) fungerer på markedsvilkår. Indtægterne er gået meget ned, men vores udgifter har været uændrede, da vi ikke har haft adgang til hjælpepakker, siger rektortalsmand Stefan Hermann, der også er rektor på Københavns Professionshøjskole, til Magisterbladet.

Han vurderer, at det vil gå ud over kvaliteten af den generelle undervisningen på skolerne, da man i fremtiden vil fokusere på drift frem for udvikling.

Stefan Hermann appellerer til, at staten tager udfordringerne på uddannelsesinstitutionerne alvorligt. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har ikke haft mulighed for at kommentere på den økonomiske situation, skriver Magisterbladet, men Stefan Hermann bekræfter, at de er i dialog.

LÆS OGSÅ: Rosenkrantz-Theil: Større frihed under corona har givet mere fokus på kerneopgaven

Rektortalsmanden siger desuden, at afskedigelser ikke kan undgås, hvis ikke professionshøjskolerne får hjælp til at dække underskuddet.