Privatuddannede frisører fryses ude

31. okt 2011
Over en fjerdedel af dem, der uddanner sig til frisør, gør det på dyre, private skoler. Forfærdende lyder det fra fagfolk, der kalder de private uddannelser for ubrugelige.

For mellem 45.000 og 75.000 kroner kan du købe dig til en frisøruddannelse.
Her slipper du for besværet med at finde en elevplads og kan endda kalde dig frisør efter kun ét år i stedet for fire år, som den statsgodkendte uddannelse varer.

Det har fået cirka 200 elever til at købe sig til en privat uddannelse i år. Det viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til landets private frisørskoler.

Det svarer til, at over en fjerdedel af alle nyuddannede frisører kommer fra de private skoler, og det vækker bekymring hos Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund.

Lærer ikke nok på et år

På forbundets hjemmeside fraråder forbundet direkte mod de private uddannelser.

”De privatuddannede vil altid komme til at leve på kanten af frisørfaget, for de kan ikke det, de skal kunne,” siger formand Poul Monggaard.

Han peger på, at den fornødne viden om arbejdsmiljø, ergonomi og regnskab heller ikke kommer ind under huden på kun ét år.

Mangler rutine og grundlæggende viden

Det bakkes op af uddannelsescentret CPH West i Ishøj. Det er Danmarks største offentlige frisøruddannelse. Her er der jævnligt besøg fra privatuddannede frisører, som ikke kan få job med en privat uddannelse på CV’et.

De kommer derfor ind til en såkaldt kompetenceafklaring for at finde frem til, hvad de mangler for at have en uddannelse tilsvarende den fireårige.

Over to dage fremviser de deres frisørkundskaber, inden CPH West laver en fortsat plan. Men ifølge uddannelsesleder på CPH West, Kirsten Jensen, går det samme billede typisk igen.

”Det, vi kan se, er, at de mangler tre år. De har ikke rutinen og det grundlæggende,” siger hun.

Vil ikke ansætte de private

Derfor har de svært ved at få job. Medlemmer af Danmarks Organisation for selvstændige Frisører og Kosmetikere (dofk), der har 3.400 af landets 5.000 saloner i medlemsskaren, vil typisk ikke vil ansætte dem.

"De privatuddannede har ikke lige så mange tangenter at spille på, som dem med den fireårige uddannelse. Klippeteknisk er de ikke lige så skarpe, de er ikke kommet i dybden med arbejdsmiljø og ved ikke nok om kemien," siger formand Connie Mikkelsen.

I salonerne er det ikke usædvanligt, at der ligefrem skiltes med, at stedet kun har personale med en traditionel fireårig uddannelse bag sig.

Foreningen betragter nemlig de private tilbud som kurser frem for reelle uddannelser.

Privatskolen forsvarer sig

”Hjemmesiderne (de private frisørskolers, red.) har været gode til at forklare, hvor meget man kan få ud af deres uddannelser, men vi kan altså bare konstatere, at standarden lever ikke op til det,” siger hun.

Københavns Frisørskole er blandt de største og ældste private frisørskoler. Her ærgrer leder Nadia Durrani sig over, at der 'bliver sat en mur op' mellem de private og offentlige uddannelser.

"Jeg forstår godt, at det kan lyde vanvittigt at lave en uddannelse om fra fire år til ét år" siger hun, men forklarer, at eleverne til gengæld har så intensiv træning og undervisning, at de får den fornødne erfaring.

På Københavns Frisørskole har eleverne typisk købt sig til uddannelsen, fordi de ikke kan finde en læreplads, som er kravet for at komme ind på den offentlige, eller fordi de ikke vil bruge fire år på uddannelsen.

Eleverne er ikke dumme

Ifølge Nadia Durrani har de held med at finde job efterfølgende.

"Ellers var vi lukket for længst" siger hun og tilføjer:

”Eleverne er ikke dumme. Hvis ikke de får noget for pengene, stopper de. De forlanger mere, end man ville gøre på en SU, fordi de selv har betalt. Derfor er vi hele tiden nødt til at levere en top kvalitet,” tilføjer hun.

Formand for Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund, Poul Monggard, fastholder dog, at der skal fire år til at uddanne en frisør ordentligt.

"Det er jo frisører, der står bag den traditionelle uddannelse, og hvis vi mente, at det hele kunne klares på et år, ville vi også lave det sådan," siger han.

Fakta
  • En privat frisøruddannelse koster mellem 45.000 og 75.000 kroner og tager typisk ét år.

  • Avisen.dk har fundet frem til i alt otte private frisørskoler, og en rundringning til disse viser, at de tilsammen uddanner omkring 200 frisører årligt.

  • Sidste år blev der udlært 566 frisører fra den statslige uddannelse.

  • Den offentlige frisøruddannelse tager fire år. For at blive optaget på denne skal man på forhånd have indgået aftale om læreplads hos en frisørmester.