- Dagpengesystemet er en vigtig del af vores flexicurity system, som er afgørende for, at vi har et stærkt arbejdsmarked, siger direktør hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Private lønforsikringer giver arbejdsgiverne hovedpine

30. nov 2019
Private lønforsikringer uden om a-kasserne risikerer at svække dagpengesystemet, siger to arbejdsmarkedforskere. Dermed stiger sandsynligheden for, at lønmodtagerne vil stille større krav til arbejdsgiverne. Hos Dansk Arbejdsgiverforening ønsker man ikke at svække det nuværende dagpengesystem.

Private lønforsikringer, der kan tegnes uden, at lønmodtageren er medlem af en a-kasse, vækker både bekymring hos lønmodtagere og arbejdsgivere.

LÆS OGSÅ: Naser Khader - Mange på kontanthjælp er for magelige

Konsekvensen for lønmodtagerne er, at sikkerheden i dagpengesystemet bliver mindre, i takt med at flere tegner en privat lønforsikring uden at være medlem af en a-kasse. Det slog Ceveas analysechef, Asbjørn Sonne Nørgaard, fast, da a-kassen Ase tidligere på ugen lancerede en lønforsikring, der kan tegnes af lønmodtagere, der ikke er medlem af en a-kasse. 

Forsker: svækker fleksibilitet

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Mikkel Mailand, der er forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), påpeger, at arbejdsgiveren også kan få store problemer med de nye private løsninger. Han forklarer, at man risikerer at skade den danske flexicuritymodel, som blandt andet betyder, at arbejdsgiverne har forholdsvis nemt ved at hyre og fyre, fordi lønmodtageren har en sikkerhed i dagpengesystemet.

- Det er klart, at den gradvise reduktion, der sker af kompensationsraterne i dagpengesystemet, kan spille ind på kravet om at få det dækket ind på anden vis, eksempelvis via private lønforsikringer eller ved højere ansættelsesbeskyttelse. Og det kan svække den fleksibilitet, som arbejdsgiveren har glæde af hos lønmodtageren, hvis lønmodtageren begynder at stille krav til arbejdsgiveren, som blandt andet kan være at forlange større afskedigelsesgodtgørelse eller kræve længere opsigelsesvarsler, siger han til A4 Arbejdsliv.

Søren Kaj Andersen, forsker og centerleder på FAOS, mener, at større jobsikkerhed på baggrund af private lønsikringer og en forringelse af dagpengesystemet kan blive et emne under de kommende overenskomstforhandlinger på det private område, der starter straks i det nye år.

- Der er ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem relativt liberale opsigelsesregler og sikkerheden i et dagpengesystem. Derfor kunne det godt føre til en snak om OK-bordet. Men der er ingen tydelige grænser for, hvornår man stiller det som et politisk krav, og hvornår det er et overenskomstmæssigt krav. Det er forskelligt, hvor fagbevægelsen vælger at lægge et pres, siger han.

DA: Gevinst for alle

Hos Dansk Industri har man ingen kommentarer til spørgsmålet om private lønforsikringer uden om a-kasserne. Det har man til gengæld hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Her mener adm. direktør  Jacob Holbraad, at flexicuritymodellen er afgørende for et stærkt dansk arbejdsmarked.

 LÆS OGSÅ: Minister utilfreds med kommune: - Jeres plan er ulovlig

- Dagpengesystemet holder i dag en stærk hånd under dem, der er i risiko for at blive ledige. Og dagpengesystemet er en vigtig del af vores flexicuritysystem, som er afgørende for, at vi har et stærkt arbejdsmarked. Det er både en gevinst for lønmodtagerne og for virksomhederne, og det skal vi holde fast i, skriver Jacob Holbraad, adm. direktør, i en mail. 

DA-direktøren vil hverken vende tomlen op eller ned for eksempelvis ASE's lønforsikring, der kan tegnes uden om et a-kassemedlemskab. Men han understreger vigtigheden af, at det nuværende dagpengesystem fortsat skal bygge på en solidaritet mellem de forsikrede: 

- Lønforsikringer er ikke noget nyt – og de er heller ikke nødvendigvis problematiske. ASE’s model er anderledes ved, at man målretter forsikringen til dem, der ikke er i stor risiko for at blive ledige. Det vigtige er, at uanset hvad der opstår af forskellige former for lønforsikring, må det ikke få en betydning for dagpengesystemet. Derfor er det også vigtigt, at vi holder fast i, at det offentlige dagpengesystem fortsat bygger på princippet om solidaritet, lyder det fra Jacob Holbraad.