Private jobfirmaer knast i reform for ledige

6. feb 2014, 08:00
Regeringens ekspertudvalg holder hånden over udskældte jobfirmaer. Nu kræver Venstre flere private aktører på banen, men det vil Socialdemokraterne ikke høre tale om.

På trods af mange års massiv kritik får private jobfirmaer tilsyneladende lov at bevare foden indenfor, når regeringen om kort tid tager fat på en reform af beskæftigelsessystemet.

Regeringens ekspertudvalg anbefaler, at det fortsat skal være muligt at betale private aktører for at aktivere ledige.

Men hos Socialdemokraterne næres der stor skepsis over for jobfirmaerne, som i mange tilfælde har været knyttet til skandaler om pipfuglekurser og gakket aktivering.

Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen mener, at jobfirmaerne længe har været et problembarn i beskæftigelsessystemet.

"Der er anden aktører, som virker godt, men det er rigtig mange, som virker dårligt. Det er svært at sige, hvad det ender med, men vi kommer helt sikkert til at diskutere anden aktører, for det vil de borgerlige tage med til forhandlingerne," siger han.

Venstre kræver flere jobfirmaer

De private jobfirmaer fik medvind under den borgerlige regering, som for eksempel gjorde det til en pligt for kommuner at aktivere højtuddannede hos private.

Under S-SF-R-regeringen er det blevet frivilligt, om kommunerne vil anvende jobfirmaer.

Men det kan ændre sig i de kommende forhandlinger. Her indtager Venstre en hovedrolle, fordi regeringen går efter et bredt politisk forlig.

Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen afviser på forhånd, at partiet vil bakke op om en reform, der udelukker jobfirmaer.

"Vi vil gerne være med i den reform, hvor man gør brug af de bedste aktører. Og jeg kan ikke forestille mig et system, hvor vi ikke også skal gøre brug af de private aktører," siger han.

Faktisk vil Venstre gerne have skruet op for brugen af private aktører igen. Det skal ske ved at give de ledige frit valg mellem jobfirmaer, vikarbureauer, jobcentre og a-kasser, og samtidig give kommunerne kvoter for brugen af andre aktører.

På den måde vil Venstre spare fire milliarder kroner årligt.

"Jeg vil ikke kalde det kassetænkning, men vi har brug for at vi får bedre kvalitet til billigere penge, og at konkurrencen på hele området bliver stærkere," siger Hans Andersen.

Jobfirmaer angriber Rigsrevision

Socialdemokraterne peger på Rigsrevisionens rapport fra sidste år, som groft sagt konkluderer, at andre aktører som helhed er både dyrere og dårligere end kommunernes egne jobcentre.

"Jeg vil smide den rapport ind til de borgerlige før forhandlingerne, så vi sikrer os, at de har set den og forstået den," siger Leif Lahn Jensen (S).

Jobrådgiverens Brancheorganisation føler sig uskyldigt dømt af Rigsrevisionen, og finder kritikken forud for reformarbejdet useriøs.

"Hvis socialdemokraterne vil bruge det her våben i kampen, skal de jo huske, at den omhandler anden aktør, som også omfatter a-kasser. Kritikken er altså ikke specielt målrettet de private aktører," siger direktør Jørgen Borre Larsen, som også anfægter rapportens konklusioner.

Forsker: Venstre kan får stor indflydelse

Senest i sidste uge skabte det forargelse, da Avisen.dk skrev om jobfirmaet AS3, som sætter ledige til at spamme vilkårlige virksomheder med hundredevis af ens ansøgninger.

En igangværende undersøgelse tyder dog på, at væsentlig færre ledige i dag aktiveres i jobfirmaer som følge af mere fleksible regler.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen finder det spændende, om Venstre gør de private aktører til et kardinalpunkt i forhandlingerne.

"Der er fortsat en voldsom aktivitet af firmaer, som laver jobsøgningskurser og afklaringsforløb for ledige. Det forholder Koch-sig udvalget ikke til. Men det kan selvfølgelig få stor indflydelse på det private marked, hvis Venstre fastholder deres ønske om mere privatisering," siger professoren fra Aalborg Universitet.

NYE TIDER FOR LEDIGE
  • På få år har systemet for arbejdsløse gennemgået store forandringer.
  • I skyggen af finanskrisen og stigende arbejdsløshed er dagpengeperioden blevet sat ned fra fire til to år.
  • Samtidig er vilkårene for ledige på kontanthjælp og sygedagpenge også forandret af store politiske reformer.
  • Regeringen har bedt et ekspertudvalg under ledelse af Carsten Koch om at komme med anbefalinger til en ny reform af beskæftigelsessystemet.
  • Nu er rapporten på trapperne, og regeringen starter om kort tid forhandlinger om den nye reform.
  • Avisen.dk følger sagen.