Privat jobfirma fyrer 100 jobkonsulenter

20. okt 2011
Kommunerne holder på de ledige. Det betyder fyringer blandt de private jobkonsulenter.

Kommunerne sender meget færre ledige videre til private jobfirmaer. For mange private jobkonsulenter betyder det en fyreseddel.

Hos Capacent IKU har de sagt farvel til cirka 100 ansatte. Da de var flest, var de oppe på 200.

”Det skyldes helt banalt at udbuddet svinger. Vi mistede serviceudbuddet sidste år,” siger direktør Lars Kjelder.

Konkret betyder det, at IKU tager sig af under halvt så mange ledige i nationale udbud, som for et år siden.

Har tabt udbud
I alt vurderer Lars Kjelder, at Capacent IKU har mistet 40-45 procent af deres samlede omsætning. Det skyldes især, at de har tabt store udbud af ledige.

”Vi har bevidst holdt fast i nogle priser, fordi prisen selvfølgelig afgør, hvor mange konsulenter og ressourcer vi kan bruge på de ledige,” siger Lars Kjelder.  

Håber på mindre forløb
Han håber på flere små og mere individuelle forløb for ledige i fremtiden, hvor man i stedet satser på kvalitet og effekt.

”Der er meget fokus på prisen. Men det væsentlige er jo i virkeligheden, at hver gang, der kommer en i arbejde, så bliver der en skatteyder mere,” siger Lars Kjelder.

Han understreger, at det usædvanlige sådan set ikke er den størrelse firmaet har nu, men snarere, hvor store de var en overgang.

”Vi er vant til at det skifter. De fleste af vores opgaver er af begrænset varighed. Det usædvanlige var det peak, vi havde,” siger Lars Kjelder.

Forskellig udvikling
Hos Jobrådgivernes Brancheforening bekræfter direktør Jørgen Borre Larsen, at der er fyret i de private jobfirmaer.

”Udviklingen er meget forskellig i de enkelte virksomheder, men det er klart, at når vi skal tage os af færre, så har det betydning for hvor mange, der skal være til at tage sig af dem,” siger han.

Selvom udsvingene er store, så er det alligevel mange af de samme firmaer som var store for 10 år siden, som stadigvæk er det.

Det skyldes blandt andet, at det kræver en velfyldt kasse at være jobrådgiver, fordi mange af pengene først falder som bonus, når de ledige kommer i arbejde. Derfor kan der gå lang tid, inden man får den fulde betaling for sin indsats.

Skidt for fremtidens ledige
Mens store udsving for de private firmaer selvfølgelig er dårligt nyt for deres ansatte, så kan det også have konsekvenser for dem, der bliver ledige i fremtiden.

Det betyder nemlig også, at erfarne medarbejdere søger væk fra branchen. Alligevel forventer Jørgen Borre Larsen ikke, at branchen bliver mindre dramatisk i fremtiden.

”Det har altid været turbulent, både på grund af konjunkturerne og fordi politikerne har en tendens til at ændre vilkårene, når der kommer nye til,” siger han.