Forældrebetalingen til SFO har været stigende de sidste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh / Ritzau Scanpix

Forældre skal betale mere til SFO: Rammer fattige familier

29. jul 2019
Børn fra familier med få penge kommer i mindre grad i fritidstilbud.

Det er blevet dyrere at sætte børnene i SFO, og det rammer især mindrebemidlede familier.

LÆS OGSÅ: Skærper krav til lejere: Ingen adgang uden job og månedsløn på 20.000 kroner

Det viser en undersøgelse lavet af analysebureauet Bureau 2000 for fagforeningen FOA, skriver DR. 

Ifølge undersøgelsen kan man se en sammenhæng mellem familiens velstand og om børnene er tilmeldt skolens SFO. Ser man på gruppen af syvårige fra de familier, der har allerfærrest penge til forbrug, så går 79 procent af børnene i et fritidstilbud. Modsat går hele 98 procent af børnene fra de familier, der har absolut flest penge mellem hænderne, i SFO.

Det er de børn, der har allermest brug for det, som ikke kommer i fritidstilbud, siger professor ved Aalborg Universitet Charlotte Ringsmose, der forsker i dagtilbud.

- Hele formålet med det fritidspædagogiske tilbud var oprindeligt at kvalificere fritiden for de børn, der hang på gader og stræder eller sad for sig selv derhjemme. For man ved, at det styrker børns udvikling at komme i et fritidspædagogisk tilbud, siger Charlotte Ringsmose til DR.

Forældrebetaling til SFO'erne er i gennemsnit steget fra 43 procent til omkring 50 procent rundt i kommunerne, viser tal fra Danmarks Statistik. 

LÆS OGSÅ: Voldsofre venter et år på politiet: Parti kræver handling