Regionshospitalet Silkeborg skal spare 16 millioner kroner, hvis regionsrådets spareplaner går igennem på et møde i morgen. Foto: Pressefoto

Prisbelønnet sygehus straffes: Nu siger de ansatte stop

7. okt 2019, 21:08
I dag demonstrerer borgere og ansatte på sygehuset i Silkeborg mod millionbesparelser. Det er uretfærdigt og dumt, at vi skal rammes ekstra hårdt, siger overlæge.

Seks år i træk er Regionshospitalet Silkeborg kåret som det bedste mindre sygehus i landet. Men nu frygter sygehusets ansatte og borgerne i Silkeborg, at nedskæringer vil betyde fyringer, forfald og gå hårdt ud over den kvalitet patienterne tilbydes.

LÆS OGSÅ: Joy Mogensen har mistet sit barn

Derfor går de i dag på gaden i protest mod regionsrådets spareplaner:

- Vi er ikke alene ramt af de generelle besparelser, men skal spare ekstraordinært meget, fordi en del udgifter har været finansieret af ekstraordinære bevillinger, som falder bort, siger overlæge Henning Glerup, der er med til at organisere protesterne.

Færre indlæggelser

I alt er der lagt op til, at Regionshospitalet Silkeborg skal spare 16 millioner kroner. De endelige besparelser skal vedtages på et møde i regionsrådet i morgen.

Henning Glerup mener også besparelserne er uholdbare, fordi hospitalet i Silkeborg i følge ham har fundet mange af svarerne på de udfordringer fremtidens sundhedsvæsen står overfor bl.a. med mange ældre patienter:

- Vi er rigtig gode til at håndtere de patienter, som har mere end én type kronisk lidelse, ambulant. Vi har eksempelvis reduceret antallet af indlæggelser med 50 procent, siger Henning Glerup.

Demonstrationen begyndte i dag mandag  kl. 15.15 foran hospitalet, hvor borgere var blevet opfordret til at møde frem og gå sammen med hospitalets ansatte til Torvet.

R: Ikke værre end andre steder

Henning Glerup og de øvrige i aktionsgruppen håber, at dagens protester vil påvirke politikerne. Han peger på, at der fortsat er et større beløb tilbage, som er til disposition for politiske prioriteringer, og mener Silkeborg har stærke argumenter.

Hanne Roed (R), der er 1. næstformand for regionsrådet i Region Midt, anerkender det store arbejde, der udføres på Regionshospitalet Silkeborg, men hun mener aktivisterne går galt i byen med nogle af argumenterne:

- De skal som udgangspunkt ikke spare mere end andre. Og der er også udfordringer på andre af regionens hospitaler, siger hun.

Hanne Roed (R) peger blandt andet på, at der også er økonomiske problemer på Aarhus Universitetshospital (AUH), som skal løses. Blandt andet fordi der her er et stærkt lægefagligt miljø, som sikrer, at lægerne ikke bare "flygter til København".

- Vestdanmark skal ikke drænes for højtspecialiserede læger og borgerne skal ikke køres over Storebælt for at få højtspecialiseret behandling. Derfor står AUH også højt på min prioriteringsliste.