Pressede kommuner på tilbudsjagt hos private

21. okt 2009
Lokalpolitikere vil overlade flere velfærdsopgaver til private firmaer næste år. Men de risikerer en lang næse, advarer ekspert.

Der skal ikke længere stå kommune, men A/S på arbejdstøjet og lønsedlen. Og arbejdstempoet bliver sat i vejret, når asfaltarbejdere og kontorfolk i landets kommuner til næste år får deres job udliciteret.

Hver anden kommune vil nemlig sælge flere velfærdsopgaver til private firmaer næste år, viser en rundspørge blandt direktørerne i landets kommuner.

Det er kommunernes pressede husholdningsbudget, der får politikerne til at sælge offentlige opgaver til private firmaer, forklarer et flertal af direktørerne i Avisen.dk’s undersøgelse, hvor 48 af 98 kommunaldirektører har deltaget.

”Kommunerne har en presset økonomi, og mange ser udliciteringer som en måde at spare penge på”, vurderer Carsten Greve,  der er ekspert i udlicitering og professor ved CBS.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Sund skepsis

I Favrskov Kommune er der røde tal på bundlinjen. Derfor vil politikerne udlicitere rengøring og parkarbejde for 17 millioner kroner. Byrådet håber, at de med udbuddet kan hente mindst en million til det skrantende budget.

”Vi må afsøge, om der er noget, vi kan udlicitere og spare penge på,” forklarer kommunaldirektør Jan Kallestrup.

Det sker på trods af, at kommunen har opbygget en skepsis over for at lægge opgaver ud til private.

”Vi har ikke ubetinget gode erfaringer med udlicitering. Derfor har vi en sund skepsis overfor det. Vi har oplevet, at vi har måttet tage nogle opgaver tilbage, men vi får også nogle gode bud,” siger Jan Kallestrup.

Flere opgaver til salg

Dermed rider lokalpolitikerne i Favrskov og de andre kommuner videre på den udliciteringsbølge, regeringen og kommunerne har sat i værk.

I dag sendes en fjerdel af kommunernes opgaver i udbud til private, og det tal vil fortsætte med at stige. Således lover kommunerne i den seneste økonomiaftale med regeringen, at de til næste år vil sende 26,5 procent af opgaverne i privat udbud.

Men ekspert i udlicitering Carsten Greve slår fast, at udlicitering alene ikke kan fylde hullerne ud i de tomme kasser.

”Generelt er de danske kommuner meget effektive. Så mange kommuner vil blive skuffede, fordi de ikke vil opleve en gevinst ved at udlicitere,” siger han.

Freder bløde områder

Rungdspørgen til kommunerne viser, at det især er administration og Vej & Park-arbejde, kommunerne nu vil lægge ud til private firmaer. Dermed går de udenom de såkaldte 'bløde' områder som børnepasning og pleje af ældre.

Ifølge arbejdsgiverorganisationen DI kan kommunerne sælge i alt 52,9 procent af sine opgaver til private firmaer. Men det vil kræve, at lokalpolitikerne tager hul på de bløde områder, der også fylder mest på budgetterne.

Undervisning, pleje og pasning er til gengæld meget vanskelig at måle, veje og beskrive, så firmaer kan tjene penge på det, påpeger flere af de kommunaldirektører, Avisen.dk har talt med.