20200901-210323-3-1920x1280we
American Airlines parkerede i marts størstedelen af sine fly, efter at coronakrisen havde lammet luftfarten. Torsdag begynder selskabet at hjemsende tusindvis af ansatte. (Arkivfoto). Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix

Flyselskaber vil sende 32.000 ansatte hjem

1. okt 2020, 07:41
To store amerikanske flyselskaber begynder torsdag at sende tusindvis hjem, men håber på ny hjælpepakke.

To af USA's største flyselskaber, American Airlines og United Airlines, begynder torsdag at hjemsende over 32.000 ansatte.

Det sker som konsekvens af, det ikke er lykkedes de amerikanske politikere at blive enige om en ny hjælpepakke til luftfartssektoren. Den er blandt de hårdest ramte af coronapandemien.

Det har selskaberne informeret deres ansatte om onsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amerikanske flyselskaber, som tilsammen har modtaget milliarder af dollar i hjælp fra Kongressen, har tidligere lovet at afstå fra at afskedige medarbejdere før udgangen af september.

Dermed er scenen sat for potentielt tusindvis af jobnedskæringer i oktober, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vores folkevalgte politikere har ikke være i stand til at nå til enighed om en covid-19-hjælpepakke. Derfor vil vi i morgen (torsdag, red.) indlede den svære proces med at hjemsende 19.000 af vores hårdtarbejdende og engagerede kolleger, udtaler Doug Parker, der er administrerende direktør for American Airlines.

Topchefen udtrykker dog et håb om, at hvis Kongressen bliver enige om at give luftfarten yderligere økonomisk støtte, så vil hjemsendelserne blive annulleret og medarbejderne kaldt tilbage på arbejde.

De store amerikanske flyselskaber har anmodet Kongressen om yderligere 25 milliarder dollar i løntilskud for at beskytte medarbejdere mod fyringer eller hjemsendelser i yderligere seks måneder.

Den nuværende lønkompensationsordning var gældende til 30. september.

USA's finansminister, Steven Mnuchin, har tidligere oplyst, at der er fremskridt i samtalerne om en hjælpepakke med formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Doug Parker fra American Airlines oplyser i en orientering til sine medarbejdere, at Mnuchin har fortalt ham, at en ny og bred coronahjælpepakke vil omfatte hjælp til flyselskaber, samt at en aftale kan falde på plads de kommende dage, skriver Reuters.

Blandt de 19.000, som skal hjemsendes, er omkring 1600 piloter. United Airlines vil hjemsende over 13.000 ansatte, men piloter er friholdt efter en nylig aftale mellem parterne.

/ritzau/