Pres på Mette F for at hjælpe syge

25. jan 2013, 10:55
Presset stiger på regeringen for at fremsætte forslag om sygedagpenge

Presset stiger på regeringen for at holde sit løfte om at ændre de regler for sygedagpenge, der hvert år betyder at omkring 1.400 syge danskere står uden indtægt.

Regeringen lovede at fjerne varighedsbegrænsningen på 52 ugers sygedagpenge ved tiltrædelsen i efteråret 2010. Enhedslisten, HK og en overlæge med speciale i kræft opfordrer nu regeringen til at holde sit løfte og hjælpe dem, der kommer i klemme i sygedagpengesystemet.

Avisen.dks kræftramte blogger Johnny Larsen har netop startet et parti, Danmarks Populistiske Parti, for at holde fokus på sygedagpenge-problemerne.

”Partiets formål er ganske enkelt at sikre syge,” siger Johnny Larsen, der selv har mistet sine sygedagpenge.

HK frygter, regeringen løber fra løfte

Johnny Larsen har fået godkendt sit partinavn i Indenrigsministeriet og været på både tv og radio med sit nye parti.

Omkring 8.000 danskere mister hvert år sygedagpengene, der som hovedregel stopper efter 52 uger. 2900 af dem går ned på kontanthjælp. 1.400 står uden forsørgelse.

Regeringen lovede ved tiltrædelsen i 2010, at varighedsberænsningen på sygedagpenge skulle væk, og det står i regeringsgrundlaget.

Men i HK frygter man, at regeringen løber fra sit løfte. HK Østjylland går nu ud og kritiserer, at regeringen ikke har ændret loven.

”Vi har i forvejen de mange, som står uden forsørgelse, når de mister retten til arbejdsløshedsdagpenge. I fremtiden risikerer vi endnu flere uden indtægt, fordi regeringen tøver med at indfri sit løfte fra regeringsgrundlaget og fjerne varighedsbegrænsningen på sygedagpengene,” fællesformanden for HK Østjylland Viggo Thinggård.

Parti kræver lovforslag nu

Lovændringen er blevet udskudt flere gange siden 2010. Nu er lovforslaget programsat til slutningen af februar.

Viggo Thinggård mener, at begrænsningen på de 52 uger lægger et voldsomt pres på mange sygemeldte på et tidspunkt, hvor de fortsat er i behandling eller skal restituere sig:

"Derfor skal begrænsningen fjernes. Regeringen har endnu tid til at træffe den rigtige beslutning, men ikke uden et pres fra fagbevægelse og patientorganisationer," understreger han.

I sidste uge fremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag, der skal tvinge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til at handle. Lovforslaget går ud på, at regeringen senest 1. april skal fremsætte om at afskaffe varighedsbegrænsningen.

"Vi fik som minimum det ud af det, at vi fik en diskussion i gang. Og så synes jeg vi må få skub i flere fagforeninger for at presse på. De ved, deres medlemmer er i klemme i sygedagpengereglerne," siger Finn Sørensen, socialordfører fra Enhedslisten.

Der er ugler i mosen

Også Enhedslisten frygter, at regeringen er ved at løbe fra sit løfte. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har ved flere lejligheder sagt, at det handler om at finde ”en klog løsning”.

”Nu taler hun ikke engang om 'at afskaffe varighedsbegrænsningen'. Vi frygter, at der er ugler i mosen,” siger Finn Sørensen.

Paul Gram-Hansen, der er overlæge på Odense Universitetshospital og arbejder med leukæmipatienter har flere gange påpeget, at sygedagpengereglerne er en belastning for kræftpatienterne, der skal bekymre sig om, at de kan miste deres indtægt før de er raske.

Han undrer sig over, at der endnu ikke er kommet noget nyt.

”Det bliver en stor dag for langtidssyge herunder kræftpatienter, hvis Folketinget vedtager forslaget," siger Paul Gram-Hansen.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen om sange, men ministeren er ude at rejse og er derfor ikke at træffe for en kommentar.

Syg uden hjælp

Omkring 8.000 danskere mister hvert år sygedagpengene, der som hovedregel stopper efter 52 uger. 2.900 af dem går ned på kontanthjælp. 1.400 står uden forsørgelse.

Regeringen lovede ved tiltrædelsen i 2010, at varighedsberænsningen på sygedag penge skulle væk, og det står i regeringsgrundlaget.