Praktikløse unge parkeret frem til foråret

23. feb 2012
Først i løbet af foråret kommer der til at ske noget for de tusindvis af unge, der mangler en praktikplads.

De flere end 8.000 unge, der mangler en praktikplads, er ikke kommet den nærmere på trods af de lange forhandlinger om en ny overenskomst på industriens område.

I stedet er der nu lagt op til, at der først bliver gjort noget ved problemerne til foråret.

Flere kilder vurderer overfor Avisen.dk, at der til de såkaldte trepartsforhandlinger vil blive fundet en løsning for de praktikløse unge.

”Alt tyder på, at de gemmer krudtet til trepartsforhandlingerne,” siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler.

Kommentaren kommer som en reaktion på, at de netop overståede forhandlinger om en ny overenskomst ikke byder på nogen løsning.

Akut praktikmangel i industrien

Det er sket på trods af, at industrien er det område, hvor manglen på praktikpladser er størst – næsten 3.000 unge mangler en praktikplads indenfor industrien.

Det eneste resultat af den nye aftale er blevet en ny kampagne, der skal gøre opmærksom på problemet med manglende praktikpladser.

”Det kan være et skridt på vejen, men det er ikke tilstrækkeligt. Der er kørt mange kampagner i forvejen og brugt mange penge på det, men det løser ikke problemet,” siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Han vurderer også, at problemet i stedet vil blive løst som en del af forårets forhandlinger.

Erhvervsskoler ønsker uddannelsesgaranti

Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler håber, at parterne forhandler sig frem til en uddannelsesgaranti.

”Det skal være sådan, at når man som ung finder ud af, hvad man vil og bliver optaget på en uddannelse, så skal man have garanti for, at man kan gøre uddannelsen færdig,” siger Lars Kunov.

I dag går mange unge på erhvervsskolerne nemlig i stå, når de har afsluttet grundforløbet på deres uddannelse og ikke kan finde en praktikplads.

Derfor har de almene gymnasier ifølge Lars Kunov en stor fordel, fordi man her kan være sikker på, at man kan gennemføre sin uddannelse.

Lars Kunov håber også, det fremover bliver lettere for virksomhederne at dele en lærling. Det vil gøre det mere overkommeligt for små virksomheder at tage nye lærlinge, hvis de kun har ansvaret for en del af lærlingens uddannelse og løn.