Præst: Flyt bare Store Bededag

7. okt 2008
Socialdemokraternes forslag om at flytte Store Bededag falder i god jord hos den københavnske præst Flemming Pless.

 

Politikerne siger dog nej til det kontroversielle forslag.

"Det er rigtig sjovt og meget fornuftigt forslag, som går helt i tråd med tanker i tiden, og som der også er behov for," siger han til Newspaq.

Socialdemokraternes kirkeordfører Karen Klint foreslår ifølge Kristeligt Dagblad, at Store Bededag rykkes, så den falder sammen med muslimernes Eid-fest, der markerer afslutningen på fastemåneden ramadanen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og det kan man sagtens, mener Flemming Pless, der er sognepræst ved i Christians Kirke på Christianshavn i København.

Han henviser til, at Store Bededag ikke er nogen religiøs bededag ifølge Biblen. Den er et sammenkog af diverse katolske og folkelige dage, som siden blev slået sammen til én.

"Det er en hamrende god ide at sige, at vi lever i en form for multikulturelt og multireligiøst samfund, og her har vi én dag, hvor vi kan gøre det," siger Flemming Pless.

Han tilføjer, at det ikke var tilfældigt, at den buddhistiske munk Dalai Lama for år tilbage prædikede i Christians Kirke netop på Store Bededag.

Og de, der rynker på næsen af en fælles religiøs dag, kan jo bare gå i kirke, synagoge eller moskeog bede på deres egen måde, understreger Flemming Pless.

Fra politisk side er det dog så som så med opbakningen til S-forslaget.

"Socialdemokraterne kunne ligeså godt tage skridtet fuldt ud og foreslå at gøre Islam til Danmarks officielle religion i stedet for kristendommen," siger Jesper Langballe, der er kirkeordfører i Dansk Folkeparti.

Han betegner det som kulturelt selvmord, når S foreslår at sløjfe en kristen helligdag til fordel for en muslimsk.

Også den konservative kirkeordfører Charlotte Dyremose svarer klart nej til forslaget.

"Socialdemokraterne gør sig til dommer over danskernes måde at fejre højtiderne på - og mener tilsyneladende, at vi dumper. Med den begrundelse vil Karen Klint vel også snart foreslå at flytte både jul, påske og pinse, så de kristne højtider kan passes ind i kalenderen med andre religioners helligdage," siger hun.

/Newspaq/

faktaboks