Tæt på verden: Præsident tvunget i knæ af rebeller

13. jan 2013, 09:00
Rebeller truede med at løbe hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik over ende. Præsidenten gav sig under pres. Våbenhvile aftalt.

Det var kun få chancer for at undgå at fem rebelgrupper i Den Centralafrikanske REpublik løb hovedstaden Bangui over ende. I december kæmpede de sig tæt på med vold at smide præsident François Bozize på porten. Nu er der indgået en fredsaftale, som redder pæsidentens hoved.

François Bozize har lørdag fyret sin regeringschef og gør parat til en overgangsregering som er aftalt mellem parterne fredag overvåget af flere nabolande. Overraskende nok får Bozize lov at sidde sin periode ud indtil 2016. Men holder præsidenten ikke sine løfter, truer rebellerne med at genoptage kampene.

Uro

Allerede for 5 år siden blev partere enige om en fredsaftale med frigivelse af fanger og betaling til rebeller, der kastede deres våben. Den aftale holdt ikke. Nu forsøger de igen efter tålmodigheden løb ud i december og de deserterede. Efter den nye offensiv står de endnu stærkere, selv om fremmede tropper har beskyttet Bozizes styre.

Første skridt i aftalen blev taget lørdag, hvor premierministeren blev fyret for at give plads til en person fra oppositionen og en enhedsregering. Samtidig skal nationalforsamlingen opløses og der skal igangssættes planer for et nyvalg inden 12 måneder. Nabolandene i Centralafrika virker som en form for garanter for aftalen, der omfatter integration af rebellerne i landets hær.

François Bozize tog magten i et kup for 10 år siden, men er siden blevet valgt. Den Centralafrikanske Republik er et af verdens absolut fattigste lande på trods af rge mineralforekomster. Præsidenten har forsøgt uden held at få bl.a. Frankrig til at hjælpe sig imod rebellerne.

Voldsom historie

Den Centralafrikanske Republik blev kendt på den dårlige måde, dengang landets daværende leder Bokasse udråbte sig selv til kejser af det lille land uden kontakt til havet. Landets historie, siden Frankrig ophørte med at være koloniherre, er en lang række kup og væbnede oprør. Den siddende præsident er militær kupmager og vinder af tvivlsomme valg.

François Bozize kom til magten i et kup støttet af nabolandet Tchad. Hans personlige sikkerhed har været garanteret af soldater fra naboen, men de blev trukket tilbage i oktober. Tchad har i forvejen problemer med oprørsbevægelser fra andre naboer og prøver at skabe stabilitet mod syd.

Sydafrika og andre lande har sendt styrker, der skulle skabe ro. Tropper fra Tchad, Gabon, Cameroon og Congo har forsøgt at hjælpe Bozize mod rebellerne siden den 10. december, men de har lidt nederlag.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.