Tæt på verden: Præsident glemte elregning til to millioner

27. mar 2012
Energisituationen i Zimbabwe er håbløs, fordi folk ikke betaler deres regninger.

En stribe topfolk i Zimbabwe har ikke betalt deres el-regninger. Præsident Robert Mugabe er en af dem.

Mange dage er der kun få timer med elektricitet i Zimbabwe, men alligevel er det lykkedes præsident Robert Mugabe at oparbejde en regning på næsten to millioner kroner, som han så ikke har betalt. Udover residenserne drejer det sig om regninger for landbrug.

Sammen med tre andre topfolk skylder præsidenten fem million kroner. Listen over skyldnerne er offentliggjort af kortbølgestationen SW Radio Africa. Skandalen er afsløret af den private avis Daily News, og energiministeren er i alvorlige politiske vanskeligheder beskyldt for at være kilde.

Sammen med præsidenten er der afsløret en stribe topfolk, der heller ikke gider betale for deres elektricitet, penge som kunne bruges til at forbedre el-forsyningen eller skaffe mad til sultende i landet. Blandt dem er guvernører, ministre, partiledere, rigspolitichefen, generaler og dommere.

Mangler penge

El-selskabet ZESA skylder over 4 milliarder kroner væk og er desperat for at få sine udestående hjem.

I tilfældet med præsident Mugabe kom firmaet lynhurtigt med en erklæring om, at præsidenten og hans kone var meget værdsatte kunder og alligevel ikke skyldte el-selskabet noget. I øvrigt beklager firmaet, hvis nogen højtstående er blevet pinligt berørt over afsløringen.

Selskabet kører for tiden en kampagne, hvor firmaer og privatpersoner med ubetalte regninger bliver koblet af nettet. Titusindvis af kunder er blevet afbrudt, skriver sydafrikanske IOL.

The Sunday Standard skriver, at for nylig blev en mand idømt 10 års fængsel for at have forbundet sit hus med el-nettet, efter det var afbrudt på grund af en restance.

Kritikere mener, at måske skulle de største skyldnere have deres el-forbindelse afbrudt før menigmand, der skylder småpenge.

Ministre er sluppet med en udbetaling på 25 procent og en afbetalingsordning over de kommende seks måneder, fortæller VOA. Premierminister Tsvangirai havde også en restance, der er blevet betalt med 35.000 kroner.

Mange penge ude

Energiminister Elton Mangoma udtalte torsdag i Harare, at ZESA har udestående regninger til tre millarder kroner. Samme dag opstod der skænderiet i parlamentet, fordi premierminister Tsvangirai ville udelukke skyldnere fra forsamlingen.

[pagebreak]Også Mozambique har et problem med el-regningerne. Zimbabwe importerer strøm fra naboen, men regningeren bliver ikke betalt. Zimbabwe skylder 420 millioner kroner. Derfor blev forbindelsen skruet ned til minimum den 15. marts. I flere dage har der ikke været elektricitet i Harare.

Import er vigtig, idet landet kun kan producere knap halvdelen af sit behov. Resten importeres from Mozambique, Zambia og DR Congo, skriver VOA News. Energiministeren lover forbedringer om få dage.

Endnu mere skandale

Korruption er en vanskelig ting i Zimbabwe, for den findes på det højeste plan. Et antal parlamentsmedlemmer fra alle politiske partier er afsløret i at misbruge midler, der skulle gå til ny udvikling på landet, skriver Sunday Standard i Botswana.

Premierminister Morgan Tsvangirai erklærede sig dybt skuffet, hvis nogle af hans egne partimedlemmer var med i svindelen og truede med at smide dem på porten. Justitsministeren udstede dog en erklæring om at stoppe arrestationerne af parlamentsmedlemmer af den grund.

Det anses også for en skandale i Zimbabwe, at nationalbankdirektør Gideon Gono, skylder et mobilselskab 4,5 millioner kroner for de sidste to års telefonsamtaler, oplyser SW Radio Africa News.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.