Poul Bilde Brerup er butiksuddannet og har i to år ledt med lys og lygte efter et fuldtidsarbejde, men foreløbigt uden held. Foto: Henning Due

Poul har fået 100 jobafslag: 'Man er jo ikke mindre værd, bare fordi man er fyldt 50'

3. feb 2020, 06:02
LinkedIn, uopfordrede jobansøgninger, a-kasse- efteruddannelseskurser, virksomhedspraktik. 53-årige Poul Bilde Brerup har prøvet alt for at finde et job, men foreløbigt uden held. Selv mener han, at alderen og hans uddannelsesbaggrund spænder ben

"Tak for at tilknytte dig mit netværk. Det er lige sådan et sted, jeg gerne ville arbejde. Kan tilbyde følgende kompetencer. Mange års erfaring fra detailhandel, salg af vin og firmagaver på fritidsbasis. Planlægning og afholdelse af smagninger. Mangler du arbejdskraft, eller er der andre afdelinger med samme ledelsesstil i københavnsområdet hører jeg gerne nærmere. Poul Bilde Brerup".

Man kan ikke beskylde Poul Bilde Brerup for at have ligget på den lade side, siden han blev arbejdsløs i februar 2018.

Han har deltaget i a-kasse-kurser, søgt opslåede stillinger og søgt uopfordret på mail og i telefonen, han har været i virksomhedspraktik med løntilskud, har oprettet profiler hos vikarbureauer, og har - som eksemplet ovenfor viser -  brugt LinkedIn til at lede efter et nyt arbejde.

LÆS OGSÅ: LinkedIn er elitens fest: 'Ufaglærte skal ind i kampen'

Men lige lidt har det hjulpet, og efter næsten to års jobjagt og mere end 100 afslag fik Poul Bilde Brerup en skæbnesvanger besked i december måned.

- Jeg fandt ud af, at der var lukket for a-kassen fra februar måned, fordi min kone arbejder på deltid 28 timer om ugen, og fordi vi har friværdi i huset. 

I de følgende fire dage fik Poul Bilde Brerup næseblod seks gange, og da han tog til lægen for at blive undersøgt, fik han konstateret for højt blodtryk og blev sat i behandling med blodtryksmedicin.

- Jeg havde det ikke godt. Mentalt var det et pres, for jeg vidste ikke, om jeg havde nogen indtægt fra 1. februar. Min læges bud var, at det er en slags stressreaktion, siger han.

Nederlag sætter spor

Poul Bilde Brerup er 53 år og har været på arbejdsmarkedet, siden han var 15 år. Han er uddannet som faglært butiksassistent og har været i bog- og papirbranchen siden 1987, og i næsten 20 år arbejdede han hos Vesterbro Kontorforsyning i København, indtil han blev fyret i en nedskæringsrunde.

Poul Bilde Brerup er ikke typen, der lader sig slå let ud, fortæller han, men arbejdsløsheden og de mange nederlag er begyndt at sætte sine spor. 

 - I starten var jeg rimelig optimistisk i forhold til at finde ny beskæftigelse, men det ændrede sig, efterhånden som tiden gik, og jeg fandt ud af, at der ikke skete noget, siger han.

Foreløbigt er det kun blevet til et par jobsamtaler hist og her, selvom han har søgt alle de job, hvor han kunne komme i tanke om, at hans kompetencer kunne anvendes.

- Butik, kundeservice, receptionist, hvad som helst, siger han.

Jeg har talt med flere HR-afdelinger, og når jeg spurgte dem lige ud, om der var nogen realistisk chance for at få et job, hvis jeg sendte dem en ansøgning, virkede det, som om min alder var et minus. Det synes jeg er ærgerligt, for man er jo ikke mindre værd, bare fordi man er fyldt 50
Poul Bilde Brerup, butiksuddannet 

Poul Bilde Brerup peger på to faktorer, når han skal forklare, hvorfor det ikke lykkedes ham at finde et job.

- Jeg har talt med flere HR-afdelinger, og når jeg spurgte dem lige ud, om der var nogen realistisk chance for at få et job, hvis jeg sendte dem en ansøgning, virkede det, som om min alder var et minus. Det synes jeg er ærgerligt, for man er jo ikke mindre værd, bare fordi man er fyldt 50, siger han.

Poul Bilde Brerup mener også, at hans uddannelsespapirer spænder ben for vejen tilbage ind på arbejdsmarkedet. 

Efter et halvt års ledighed meldte han sig derfor til et seks ugers efteruddannelsesforløb via sin a-kasse i HK Privat, hvor hans it-kompetencer skulle opgraderes.

- Men jeg måtte afbryde forløbet efter en uge, fordi det var simpelthen for svært. Det viste sig, at det var efteruddannelse i Microsoft Office-pakken på højt niveau, og det lå over mine kompencer, siger han.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan finder du vej i junglen af efteruddannelser 

Uddannelsesforløbet kostede 30.000 kroner, men han fik af vide, at han ikke kunne vælge om, når han først var begyndt på kurset.

- Det var virkeligt ærgerligt, for mine kompetencer halter på it-siden, så jeg kunne virkelig godt have brugt det kursus, siger Poul Bilde Brerup.

I stedet blev han sendt på et jobsøgningskursus via jobcenteret.

- Det var ganske enkelt spild af tid. Jeg sad og kiggede på jobopslag fem timer om dagen, fem dage om ugen, i seks uger. Det eneste, jeg fik ud af det, var et mere professionelt CV, siger han.

Via sin a-kasse deltog Poul Bilde Brerup også i et LinkedIn-kursus, hvor han fik gode råd og tip til at bruge netværket til jobsøgning.

LÆS OGSÅ: Er du på LinkedIn? Sådan gør du dig lækrere for arbejdsgiverne 

- De fortalte os, at det var godt i forhold til erhvervslivet at have en god LinkedIn-profil.

På LinkedIn har han også meldt sig ind i grupper som 'de grå tigre',  JOBLINKER og 'aktiv jobsøger', hvor arbejdsløse mødes for at hjælpe hinanden og udveksle erfaringer, og arbejdsgivere slår job op.

- Et af mine opslag har jeg da haft mere end 1.000 visninger på, siger han.

På Linkedin er han også blevet kontaktet af en rekrutteringskonsulent angående en stilling, som han kom til samtale på, men hvor firmaet, der laver kundeservice-salgssupport, fravalgte ham, fordi han manglede it-kompetencer til at kunne bestride jobbet.

Under en af de samtaler, jeg var til, blev jeg tilbudt 118 kroner i timen, som er mindsteløn for ufaglærte. I mit fag er mindstelønnen 128 kroner i timen, så det takkede jeg pænt nej til
Poul Bilde Brerup, butiksuddannet 

Netværket har også kastet et par andre jobsamtaler af sig.

- Ved en af samtalerne blev jeg tilbudt 118 kroner i timen, som er mindsteløn for ufaglærte. I mit fag er mindstelønnen 128 kroner i timen, så det takkede jeg pænt nej til, siger han.

I skrivende stund har han 161 kontakter på LinkedIn, hvoraf cirka 10 er arbejdsgivere, som han selv har skrevet til for at gøre lidt reklame for sig selv.

Han er glad for det, han har lært på LinkedIn-kurset, men hans aktive tilstedeværelse på netværket har ikke kastet et job af sig endnu.

- Det gør mig mere synlig for arbejdsgiverne, men jeg har ikke fået så meget konkret ud af det.

LÆS OGSÅ: Linkedin er elitens fest- ufaglærte skal ind i kampen

Når Poul Bilde Brerup kigger tilbage på de seneste to år af sit liv, kan han kun komme i tanke om én ting, han kunne have gjort anderledes for at stå med bedre kort på hånden overfor en arbejdsgiver.

- Jeg kunne godt have taget online-it-kurser fra HK, men jeg må indrømme, at jeg ikke har prioriteret det, fordi jeg har brugt min tid på at søge job, siger han.

Den 9. december sidste år lykkedes det Poul Bilde Brerup at få et deltidsjob som juleassistence i boghandlerkæden WHS Smith i Københavns Lufthavn 30 timer om ugen. Jobbet består i at fylde varer op i fire butikker i Københavns Lufthavn og arbejde ud fra et lager ved lufthavnen.

Der arbejder han stadig, mens han går og venter på at få afklaret, om han har ret til supplerende dagpenge, når hans dagpenge formelt udløber ved udgangen af januar. Eller om han kan få flere arbejdstimer i sit nuværende job. Han håber på det sidste.

Hvad tænker du om, at du ikke har kunnet finde et eneste fuldtidsjob efter to års jobsøgning?

- Jeg synes, det er mærkeligt, for jeg føler, jeg har mange kompetencer at tilbyde en virksomhed. Både personlige og faglige. Jeg har en detailuddannelse, og jeg er god til at sælge og rådgive, og jeg har brugt tid på at finde ud af, hvilke af mine kompetencer som kunne være interessante for en virksomhed, siger han.

Lykkes det Poul Bilde Brerup at få flere arbejdstimer? Og hvad betyder for hans økonomi, hvis han ikke får flere arbejdstimer og mister retten til supplerende dagpenge? A4 Arbejdsliv følger Poul Bilde Brerup i de kommende uger, og du kan følge med ved at modtage vores nyhedsbrev.