Posten hyrer 650 til at tyde mormors skrift

18. dec 2010, 22:45
Kragetæer og julepynt på kuverterne tvinger posten til at hidkalde massiv juleassistance for at opklare, hvor julekortene skal hen.

Der er ingen sag for Post Danmarks store automatiske scannere at læse din adresse og sortere posten, når adressen står i en rudekuvert fra banken eller kommunen.

Men med julekort fra mostre, mormødre og andre i julehumør, er sagen en anden. Det er en sag for julenisser, som de kalder sig.

650 af dem træder i disse dage til,  fordi maskinerne giver fortabt over for oldemors efterhånden ulæselige skråskrift. Og guldskrift på bordeaux baggrund. Og klistermærker, glimmer og julenips i alle afskygninger, der slører, hvem de glade modtagere af millioner af julekort er.

Hundredvis af job besat på få minutter

For det er højsæson for julekort. Posten skal ud, og det er ikke mange uger siden, at studerende og arbejdsløse kastede sig over Post Danmarks stillingsopslag på nettet for på ganske få minutter at besætte samtlige stillinger som timelønnede nisser i juleassistance.

Mange af dem, der har bestået en prøve og fremholdt en ren straffeattest vimser i aften- og nattetimer fra den 6. til den 23. december rundt til cirka 130 kr. i timen i et midlertidigt såkaldt nisseværksted i Københavns Postcenter.

Santa Klaus

"Her grovsorterer vi firmapost fra det julepost, scannerne ikke kan læse. Mange af os kender hinanden fra sidste år. Det er hyggeligt, og det sørger blandt andre Santa Klaus for," griner den 42-årige Gregers Pedersen.

Han har været arbejdsløs de seneste tre år, men i højtiden beskæftiget med denne juletjans.

Gregers Pedersen peger på Santa Klaus og forklarer, at han faktisk hedder Klaus. Han er værkføreren, der holder styr på omkring 330 nisser, der bliver forkælet med julegodter og sodavand – hvis de altså overkommer tilstrækkelig hurtigt at sortere og stemple de ganske voldsomme postmængder, der bliver kørt ind fra postkasser og posthuse.

Stempelmaskiner i støbejern

Smukke stempelmaskiner i støbejern fra 1936 er hentet frem fra gemmerne for at assistere de mere automatiserede af slagsen.

Juleposten ryger under et kamera og i form af et billede sendt op på en skærm hos den 23-årige jurastuderende og nisse Sara Klinggaard.

Hun sidder i kontorer sammen med veninden Mia Hansen og 65 andre, der arbejder i skiftehold med manuelt at 'kode' brevene til at nærme sig modtageradressen – det arbejde, de maskinelle øjne ikke magter.

Det skal gå lynhurtigt. Har man ikke 'kodet' er brev inden fire sekunder, forsvinder det fra skærmen til særbehandling et andet sted i centret.

Kruseduller

"Og nej, det er ikke let at læse bedstemødrenes skråskrift – kruseduller på julekortene til familien," fastslår Sara Klinggaard, der ikke kun sidder her for at gøre en god gerning.

"For at tjene penge til julegaver og lidt til banken," siger hun og går til 10 minutters pause i en lille julepyntet frokoststue.

Sådan en 10-minutters pause - hverken mere eller mindre - har hun hver gang, hun har arbejdet 50 minutter i tidsrummet kl. 16-21. For juleposten skal ud i morgen.

skjultitel

For de jurastuderende veninder Sara Klinggaard (tv) og Mia Hansen, er det et fint jule-studiejob at tyde bedstemødres kruseduller på julekort - og når børn har forsøgt at skrive et brev med en ønskeliste til 'jUllemaanenD På gronlaN'.