Tæt på verden: Popmusiker stiller op mod den gamle præsident

27. jan 2012
Valget i Senegal foregår om en måned. Det kan blive afgjort af en populær popmusiker.

Der står lige nu en politimand på hvert gadehjørne i Senegals hovedstad Dakar. De og hele befolkningen venter på en afgørelse i forfatningsretten, der fredag afgør, om den siddende præsident kan stille op til valg en tredje gang.

Grundloven siger godt nok to valgperioder er toppen, men den 85-årige præsident Abdoulaye Wade mener ikke, det gælder for ham. Han var jo allerede præsident anden gang, da reglen blev vedtaget, så ...

Ude i den politiske kulisse er den kendte popmusiker Youssou N'Dour, der har opgivet scenen for at blive politiker. Og han er ikke en kandidat-hvem-som-helst.

N'Dour ejer både en avis, en TV- og en radiostation. Han er leder af en social bevægelse.

Ingen demonstrationer

For at være helt sikker har Senegals ledere, tidligere anset for at styre Afrikas demokratiske mønsterbarn, forbudt alle demonstrationer. Skolerne er lukket. De lokale har hamstret fødevarer.

Enhver ved, at en positiv beslutning til fordel for Wade vil medføre uro. Allerede i sommer, da han begyndte at argumentere for sin politiske kabale, protesterede oppositionen på gaderne, og det blev voldeligt.

Så derfor holder alle vejret i dag fredag, indtil de fem dommere har meddelt deres beslutning. Oppositionen har opfordret til demonstrationer trods forbud, hvis præsidenten får sin vilje. Det vil ske efter fredagsbønnen.

Valget

Der skal være valgt den 26. februar og ifør i eftermiddag ved befolkningen, hvilke kandidater er godkendte til opstilling. Medier skriver forskellige tal, men det skulle være et sted mellem 15 og 20 præsidentaspiranter.

Det er ikke helt billigt at få tilladelse til at stille op. VOA News skriver, at en kandidat først skal deponere trekvert million kroner som sikkerhed. Hertil kommer udgifterne til valgkamp. De rige kandidater kan budgettere med at købe stemmer.

I feltet er også to tidligere premierministre, lederen af det socialistiske parti og en meget populær skolelærer ved navn Ibrahima Fall.

Et af præsident Wades forslag i sommer var, at man/han kunne vinde med kun 25 procent af stemmerne. Med mange kandidater ville 25 let blive et flertal. Det udspil gik dog ikke.

N'Dour

Den internationalt kendte Grammy-vindende popstjerne Youssou N'Dour har meldt sig som præsidentkandidat, fordi han mener, at præsident Wades klamren sig til magten er grundlovstridig. Modsat mange andre kandidater kender alle hans navn.

Populærmusik er meget udbredt i Senegal, og sangerne har stor indflydelse på meningsdannelsen i landet. N'Dour og andre gives en del af æren for i sin tid at få præsident Wade valgt.

Youssou N'Dour mener ikke, at de siddende politikere fokuserer nok på de fattige og på den mange unge arbejdsløse.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.