- Folk i min opgang siger goddag til hinanden, men de er meget lukkede over for mig. Det er meget sjældent, de siger goddag til mig, fortælller Adam Marcinkowski (i midten). Foto: Privat

Polske Adam med særlig besked til danskerne: "Jeg savner nogen at spille kort med"

9. jul 2019
Polske Adam Marcinkowski møder fordomme og kølighed i sin hverdag. Det ærgrer ham, for han vil gerne blive her. Det er svært at integrere sig, når folk ikke taler til en, siger Adam Marcinkowski.

Polske Adam Marcinkowski er af de mange EU-borgere, som er kommet til Danmark i de senere år. Han er meget glad for at være her. Men han savner mere åbenhed fra danskerne. 

- Jeg vil gerne have flere danske venner. Det er sådan, man bliver bedre til dansk, siger Adam Marcinkowski og tilføjer, at hans polske venner har det på samme måde.

LÆS OGSÅ: Stort flertal af danskerne: Denne type udlændinge er meget velkomne 

Danskernes kolde skulder til Adam Marcinkowski står i kontrast til tallene i en ny undersøgelse. Den viser, at danskerne faktisk er glade for polakker, tyskere, estere og alle andre fra EU-lande, som kommer hertil for at arbejde.

Adam Marcinkowski håber, at danskerne ville bløde lidt op over for udlændinge.

- Jeg vil meget gerne finde en gruppe danskere , som jeg kan spille kort og have det sjovt sammen med, siger Adam Marcinkowski til A4 Nu.

- Det er svært at blive fuldt integreret. På arbejde taler jeg med kollegerne, men efter arbejde er der ingen kontakt. Når jeg inviterer en kollega med i byen eller biografen, har de altid en undskyldning. 

En kølig velkomst

Da Adam Marcinkowski kom til Danmark fra Polen i 1999, var luften dog endnu koldere, end han oplever den i dag. Han kom for at arbejde i en sommerpark i Nordsjælland.

Her fik han den kolde skulder af kollegerne og dårlige arbejdsforhold af chefen. Han arbejdede som elektriker, men han blev også sat til at slå græs, male, ordne huller for bare at nævne nogle af arbejdsopgaverne, der ikke var nævnt i hans kontrakt.

- Vi var 21 polakker, og jeg følte, at det var et problem, at vi var her. Mine kolleger spurgte ofte, hvornår vi tog tilbage. Det var en meget kølig velkomst, og det var ikke særligt sjovt, siger Adam Marcinkowski.

Men der var én kollega, som ikke var lige så fjendtlig. Han sørgede for, at fagforbundet 3F kom og tog et kig på arbejdsforholdene. Da en dansktalende polak fortalte, at de sidste måned havde arbejdet 368 timer, troede den 3F-ansatte ikke på, at manden forstod, hvad han spurgte om.

- Han endte med at finde et papir og skrive 368. To uger senere kom 3F tilbage med tolk og en advokat, siger Adam Marcinkowski.

Men selvom samtlige polakker herefter fik både feriepenge og løn for overarbejde, blev luften mellem ham og kollegerne ikke varmere.

Han arbejdede i yderligere tre sæsoner i Danmark, selvom han ikke følte sig velkommen.

- Der var meget høj arbejdsløshed i min by i Polen. Over 33 procent, siger Adam Marcinkowski.

Men selvom han kom til Danmark for at tjene penge til at forsørge sin kone og to børn i Polen, endte arbejdet med at koste ham ægteskabet. Det var for dyrt at flytte hele familien til Danmark.

Lidt varmere luft

Han er udlært elektromekaniker i Polen, men da han kom tilbage og bosatte sig i 2012, startede han som rengøringsassistent. Det er bare et af utallige job, han har haft for at få tilværelsen til at køre rundt.

Nu studerer han til automatiktekniker og er i lære i Nordsjælland.

Man skal opføre sig ordentligt, og man skal gide arbejde
Adam Marcinkowski, polak med job i Danmark

Da han kom tilbage i 2012, følte han sig lidt mere velkommen. Hans sprog var bedre, og han havde fast arbejde.

Men han mærker stadig lidt modvind engang imellem.

- Folk i min opgang siger goddag til hinanden, men de er meget lukkede over for mig. Det er er meget sjældent, de siger goddag til mig, siger Adam Marcinkowski og understreger, at han selv hilser på naboerne.

Tager ikke nogens arbejde

En af de fordomme, han stadig møder, er, at polakker tager danskernes arbejde. Men det passer ikke ifølge Adam Marcinkowski.

- Det er ikke sandt. I sommerparken manglede min chef folk. Hvorfor tager danskerne ikke den slags arbejde? Han ville hellere ansætte danskere, for de kan sproget, siger Adam Marcinkowski.

Derfor opfordrer han danskerne til at tage bedre imod polakker.

Og han er helt enig i, at man skal bidrage til samfundet, så han forstår godt, når nogle vil smide folk, der ikke arbejder, ud af landet.

- Man skal opføre sig ordentligt, og man skal gide arbejde, siger Adam Marcinkowski.

Og arbejde gider han godt. Så han forstår ikke, at det skal være så svært at blive integreret. For selvom han har råd til at flytte tilbage til Polen, vil han hellere blive i Danmark.

Hvorfor vil du ikke tilbage?

- Fordi mit liv er i Danmark nu.

Derfor håber han også, at han i fremtiden kan få sine naboer til at hilse på ham, og at kollegerne en dag vil hænge ud med ham efter arbejde.

- For at konkludere må danskerne godt blive lidt mere åbne privat, siger Adam Marcinkowski.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her