Tæt på verden: Politisk lunte tændt i Senegals gader

28. jan 2012
To beslutninger fra Senegals forfatningsdomstol sender det demokratiske vestafrikanske land på sikker vej mod uro ved valg den 26. februar.

Forfatningsdomstolen i Senegal traf fredag aften sent to meget upopulære beslutninger. De tillad den siddende præsident at stille op en tredje gang og de udelukkede den populære popsanger Youssou N'Dour.

Resultatet var optøjer i gaderne fredag nat. Der vil komme mere af den slags, thi N'Dour har allerede sagt på sin egen tv-station, at han ikke vil finde sig i at blive udelukket.

Argumenterne

Begrundelsen for at udelukke den populære landskendte 52-årige musiker var, at de ikke havde været istand til at verificere nok af hans indsamlede underskrifter. Der skal bruges 10.000 for at få tilladelse til at stille op.

Begrundelsen for at tillade Abdoulaye Wade at genopstille en tredje gang, trods en regel i grundloven om kun to, er, at den nye regel blev vedtaget under hans lederskab og ikke kan gælde med tilbagevirkende kraft.

I alt er 14 kandidater godkendt. Blandt dem er tre tidligere premierministre. Wade har store chancer for at blive genvalg med en spredt opposition og den populære musiker ude af feltet. Valget skal foregå den 26. februar.

Uden politisk baggrund

Youssou N'Dour besluttede sig officielt for at stille op i januar måned. Han har ingen politisk historie bag sig, hvilket han anser for en fordel. Modsat alle andre har han rene hænder. Tilmed er han en succesfuld forretningsmand.

Musikerens politiske platform er ganske ligetil og er rettet imod de unge og de fattige. Han vil skaffe mad til alle, bedre sundhedssystem og elektricitet.

Det skal i starten finansieres ved at spare på det offentliges brug af statens penge til egen luksus. N'Dour tror, at han kan skaffe Senegal nye aftaler gennem sit globale netværk. Han har vundet en Grammy.

[pagebreak] Gamle venner

N'Dour har været ganske tæt på præsident Wade indtil for et par år siden, skriver BBC. Musikerens avis skrev en ubehagelig artikel om præsidentens søns, Karim Wade, der sagsøgte avisen og vandt. N'Dour og Wade er nu modstandere.

Problemet med Karim i Senegal er, at mange frygter, at han er ved at blive sat i stilling som arvtager af sin fader. Han kontrollerer allerede gennem en stribe ministerier en gevaldig andel af landet økonomi.

Pappa Wade har tidligere talt for at gøre Karim Wade til vicepræsident og op til det igangværende valg har den 85 årige præsident mere and antydet, at han ser sin kommende rolle som en overgangsperiode og ikke agter at fuldføre hele perioden.

Musikerens støtter vil indtil videre drive politik i gaderne. Allerede nu er han leder af den sociale bevægelse ”Nok er nok”, han er kendt af alle og aktiv i humanitære sager.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.