Politisk krav: Illegalt arbejde kulegraves

31. jan 2011, 11:50
Vi skal undersøge, hvor mange udlændinge der lever under jorden.

Regeringspartierne og Socialdemokraterne vil nu have undersøgt, hvor mange afviste asylansøgere, der lever under jorden og arbejder illegalt i Danmark.

Det sker, efter Avisen.dk i dag har afsløret, at flere tusinde afviste asylansøgere lever under jorden, selvom myndighederne tror, at de er rejst ud af landet.

"Jeg er ikke i tvivl om, at det her er et problem. Og hvor stort problemet er, det skal vi have undersøgt nærmere, så vi kan finde ud af, hvad vi skal gøre ved det," siger Karsten Lauritzen, integrationsordfører for Venstre.

De afviste asylansøgere arbejder under elendige forhold til lønninger helt ned til 15 kroner i timen. Og det er helt uacceptabelt, lyder der fra Socialdemokraterne og de Konservative.

Udnytter mennesker

”De illegale har ingen rettigheder, de bliver groft udnyttet,” siger Naser Khader, integrationsordfører for de Konservative.

Også han vil have undersøgt problemet.

Socialdemokraternes ordfører Henrik Dam Kristensen er rystet over vilkårene på det illegale arbejdsmarked.

”Det underminerer det danske arbejdsmarked, og det er groft udnyttelse af de her mennesker,” siger han og kræver ligeledes en undersøgelse af, hvor mange mennesker der lever under jorden.

15.000 i Norge

”Jeg er ikke i tvivl om, at der lever folk under jorden i Danmark. Og vi skal have undersøgt det nærmere, som de har gjort i Norge,” mener Henrik Dam Kristensen.

I Norge har myndighederne afsløret, at 15.000 udlændinge lever under jorden og arbejder ulovligt, forklarer han.

Når myndighederne mister kontakt til asylansøgere, mener politiet, at de er ”skønnet udrejst”. I alt 7.500 udlændinge er de seneste fem år forsvundet.

Men i Sverige har myndighederne for længst droppet den kategori, fordi ingen reelt kan være sikre på, at de afviste asylansøgere har forladt landet, forklarer forsker ved Aalborg Universitet Martin Bak Jørgensen.