Tæt på verden: Politisk bombe i Mugabes nærmeste inderkreds

10. sep 2011
WikiLeaks afslører artige hemmeligheder blandt Zimbabwe ledere. Er premierminister Tsvangirai landsforræder?

Robert Mugabes vicepræsident og en række andre højtstående ledere i Zimbabwe har holdt hemmelige møder med amerikanske diplomater, hvor de har diskuteret ”intime” detaljer om tingenes tilstand og diskuteret fremtiden.

Informationerne er lækket gennem internetmediet WikiLeaks, der sprøjter hemmeligstemplede diplomatiske dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium ud over en undrende verden.

På onsdag er der rivegilde i regeringspartiet ZANU PFs centralkomite.

Afsløringerne

I 2009 har Zimbabwe vicepræsident, Joice Mujuru, haft hemmelige møder med USAs ambassadør. Også nationalbankdirektøren har snakket med de forhadte amerikanere og blandt andet fortalt, at præsident Mugabe forventes at då af prostata cancer i 2013.

Vicepræsidenten har tilkendegivet i dokumenterne fra ambassaden, at forholdene i Zimbabwe nok ikke bliver bedre, før hans chef er væk. Et politbureaumedlem har fortalt, at partiet har forsøgt at komme af med chefen siden 2002.

Mange vil af med den aldrende despot, men ingen tør sige det direkte til ham.

Militære leder har også spist med kniv og gaffel med amerikanerne og rakket ned på hinanden og ikke mindst på hærchefen. Der synes ikke at være gode forbindelser mellem partiet, hæren og regeringen.

Følelserne

The Independent, en avis i Zimbabwe, skriver på basis af højtstående kilder i landet, at Robert Mugabe skulle være i en tilstand af chok, er rasende og i vildråde efter afsløringerne, der kan ses som en håndgranat kastet i hans inderkreds.

Avisen vurderer dog ikke, at der vil ske synlige hævnakter på grund af de involveredes status. Ledende medlemmer af sikkerhedsapparatet skulle dog presse på for at tage et opgør med forræderne.

Internetradioen Nehanda rapporterer på basis af de lækkede dokumenter, at Robert Mugabe skulle være bange for at blive hængt for forbrydelser, skulle han blive presset fra magten. Kilden er en ”politisk flip-flopper” og medlem af politibureauet ved navn Jonathan Moyo.

[pagebreak]Benægtelser

Ingen involveret indrømmer, at de kontroversielle samtaler har fundet sted. De vil dog blive stillet meget nærgående spørgsmål og måske stillet til regnskab. ZANU PF har tradition for at være et voldsomt parti, hvor ledere pludselig forsvinder.

Magasinet allafrica.com omtaler en magtkamp i 1975, hvor ledere døde under mystiske omstændigheder. En tidligere vicepræsident omkom den anden dag i en mystisk brand.

ZANU PF-ledere har beskyldt USA for at lave en intrige, der har til formål at splitte regeringspartiet. Samtidig er der nedsat et udvalg, der skal undersøge premierminister Morgan Tsvangirais gerninger.

Statsligt kontrollerede medier vil have Tsvangirai dømt som landsforræder, efter det er kommet frem, at hans parti måske i virkeligheden ikke ønsker at USA og andre vestlige magter skal ophæve sanktioner imod landet.

Valgdato

Robert Mugabe meddelte for en uge siden, sagen om Wikeleaks urelateret, at datoen for næste valg er udskudt til en gang næste år men senest marts. Årsagen skulle være forsinkelser i skrivning af en ny grundlov.

Hidtil har det været ventet, at han ville vælge et dato i efteråret, men nu beskylder han udvalget der forbereder grundloven for at fjolle rundt og ,måske forsinke processen ”med vilje”.

Zimbabwe regeres i dag af en koalitionsregering, der sjældent kan enig om noget som helst. Premierminister og opponent Morgan Tsvangirai kræver reformer, før de vil acceptere et nyvalg.

Tsvangirai kom ind i regeringen efter en blodig valgkamp efterfulgt af voldsomme demonstrationer. Robert Mugabe nægter at acceptere reformer af hæren og sikkerhedsapparatet, som han personligt kontrollerer.

I øvrigt har Mugabe utvetydig afvist af have europæiske eller amerikanske observatører til det kommende valg, rapportere statslige medier.

Landets tilstand

Zimbabwe er i ekstremt dårligt stand økonomisk. Der er nu gået 11 år siden Robert Mugabe smed de hvide farmere på porten og siden er det gået voldsomt ned ad bakke. 4.000 landbrug er givet til ikke-hvide siden.

Landet var i fortiden eksportør af fødevarer. Siden de fatale beslutninger er produktionen i landbruget faldet 70 procent, mener en lokal landsbrugsorganisation citeret af BBC.

I juli 2011 vurderede FN, at 1,4 millioner mennesker i Zimbabwe har brug for fødevarehjælp på grund af misvækst.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.