Foto: Philip Morris ApS

Charlie Stjernklar: Politikerne har svigtet de arbejdende danskere i tobakspolitikken

9. sep 2019

UNDER VALGKAMPEN var to af de helt store emner på politikernes læber cigaretpriser og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Om end disse to emner synes meget forskellige, har de alligevel meget med hinanden at gøre. Fælles for begge emner er, at politikerne stadig har til gode at finde frem til løsninger, der er hensigtsmæssige for alle berørte danskere, og ikke kun enkelte grupper, der passer til de ordninger, vi allerede har etableret.

Grunden til, at vi diskuterer tilbagetrækning, er simpel: Nogle danskere er mere nedslidte end andre efter et endt arbejdsliv. Om end en stor del af grunden til denne nedslidning kan findes i arbejdsbelastning, er en mindst ligeså stor del af problemet, at mange hårdtarbejdende danskere plages af usunde vaner. Og ja, tobaksrygning er en kæmpe del af det problem.

LÆS OGSÅ: Kommune forbyder rygning på skoler: "Det er ikke en arbejdsgivers opgave at bestemme"

Ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse af danskernes rygevaner ryger næsten hver fjerde dansker. Derved også mange af dem, der hver dag står op og udfører hårdt fysisk arbejde. Rygning er med til at hæmme disse danskeres arbejdsevne og helbred. Den nedslidning, man i forvejen oplever ved hårdt fysisk arbejde, bliver suppleret med blandt andet åndenødsbesvær, livsstilssygdomme og alt for tidlige dødsfald.

Om end vi i Danmark i årevis har forsøgt at informere om rygningens skadelige virkninger på kroppen, så har det ikke haft den ønskede effekt på mange danskere. Ifølge undersøgelsen af danskernes rygevaner, ønsker hele 43 procent af danske rygere ikke at stoppe med at ryge. Det svarer til omtrent 400.000 borgere, og iblandt dem er mange af dem, der er nedslidningstruede.

SPØRGSMÅLET ER SÅ: Når disse borgere aktivt tilkendegiver, at de ikke er modtagelige overfor traditionelle rygestopmetoder, hvad gør vi så som samfund?

Hos Philip Morris mener vi, at svaret blandt andet er skadesreduktion. Ved at lede de borgere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge, over på mindre skadelige alternativer til cigaretter, kan vi sørge for, at de sundhedsmæssige omkostninger for den enkelte og samfundet bliver kraftigt formindskede. I England har man allerede haft stor succes med denne tilgang, og e-cigaretter bruges aktivt som et led i tobakspolitikken. Det har ført til en reduktion på 4,9 procent i antallet af rygere fra 2012-2018.

LÆS OGSÅ: Østergaard bekræfter: Her kommer prisen til at stige

I Danmark kan vi opnå lignende resultater, til gavn for både den enkelte dansker og den nationale folkesundhed. Det kræver dog, at vi tør søge alternative løsninger, og aktivt prioriterer sundheden for de 400.000 danskere, der indtil nu ikke har oplevet en rygepolitik, der retter sig mod dem. Som i alle led af nedslidningspolitikken er vi nødt til at sikre os, at de strategier og strukturer vi udvikler tager højde for de mange og ikke de få.

For det er kun ved at favne bredt, at vi kan komme tobaksrygningen og nedslidningen til livs.