Politikere svigter 530.000 private lejere

23. aug 2011
Ejere, andelshavere og almenlejere lokkes med pengegaver. Private lejere føler sig snydt.

Nye boligejere får rabat på tinglysning og ejendomsskatter. Andelshavere får en kontant bonus på 15.000 kroner per million, de køber for. Lejere i almennyttige boliger får huslejerabat.

Lejere på det private marked får ... ingenting.

Regeringen og oppositionen kæmper i øjeblikket om at overgå hinanden i gaver til boligejere og - lejere. Senest har S og SF garanteret lejerne i nybyggede almennyttige boliger en huslejerabat på 800 kroner om måneden.

LLO: Forskelsbehandling

Men lejerne i de 530.000 boliger på det private udlejningsmarked må klare sig selv. Og det på trods af, at behovet for en håndsrækning er langt større end i den tilsvarende masse af almennyttige lejeboliger.

Den politiske forskelsbehandling får nu Lejernes Landsorganisation (LLO) til at fare frem mod de valgivrige politikere.

"Vi noterer os med stor undren, at de almennyttige lejere loves forbedringer, mens det private marked overlades til sig selv," siger cheføkonom Jesper Larsen, og fortsætter:

Utætte vinduer og dårlige oliefyr

"Der er ingen subsidier på det private udlejningsmarked, selv om det er her, behovet er størst. Er det rimelig boligpolitik?"

Ifølge LLO må mange lejere på det private marked finde sig i utætte vinduer, hullet isolering og oliefyr fra krigens tid på grund af manglende renovering.

Også udlejerne i Ejendomsforeningen Danmark føler sig forbigået i politikernes gaverunde.

"Vi er meget kede af, at det private marked overses i så væsentlig grad. Forfordelingen af andre sektorer betyder, at det private marked bliver mindre attraktivt," siger direktør Torben Christensen.

SF: Vi lukker et stort hul

Hos oppositionen kan man ikke genkende billedet af, at lejere på det private boligmarked er blevet glemt. ’Det er ikke rigtigt’, siger boligordfører for SF, Nanna Westerby:

”Vi lukker først og fremmest et stort hul, der handler om, at man i dag kan lave gennemgribende modernisering af lejligheder, og så sætte huslejen fri. Det er den altoverskyggende udfordring på det private lejemarked, for det betyder, at de betalelige boliger bliver stadig dyrere.”

Hvis det kommende folketingsvalg medfører en rød regering, vil private udlejere kun få lov til at sætte huslejen i vejret, hvis renoveringerne er energibesparende.

Lejere på det private boligmarkedet vil derfor blive kompenseret ved en lavere varmeregning, lyder det fra både Nanna Westerby og boligordfører Thomas Jensen (S).

”Vi opfordrer til energirenoveringen. Og det vil gøre huslejen billigere for lejerne,” siger Nanna Westerby.

S: De private var de første, der fik

Hos socialdemokraterne peger Thomas Jensen desuden på, at oppositionen i det forgangne folketingsår har stillet en række forslag, der vil forbedre vilkårene for private lejere.

”Socialdemokraterne foreslår blandt andet en forrentning af lejernes indskud og den forudbetalte leje, så lejerens købekraft forbliver den samme, når de fraflytter. Derudover vil vi gøre op med dyre fraflytningsregninger. Det er ikke rimeligt at betale 30.000-40.000 for istandsættelse, hvis man har boet et halvt år i en lejebolig,” siger Thomas Jensen.

Han mener, at de private lejere, er ’de første, der har fået noget af Socialdemokraterne’.