Politikere: Stop for indiske skruebrækkere

4. apr 2011
Politikere fra højre til venstre er forargede over, at itgiganten CSC har hentet 40 indere til landet, som skal overtage danske itjobs, imens danske itansatte strejker. S kræver nu svar fra både beskæftigelsesministeren og intergrationsminsteren i sagen.

Skal det være muligt for virksomheder at hente udlændinge til landet som strejkebrydere?

Nej, siger både oppositionen og Dansk Folkeparti.

Politikere fra højre til venstre er forargede over, at it-giganten CSC har hentet 40 indere til landet, som skal overtage danske it-jobs, imens danske it-ansatte strejker.

"Jeg er meget forarget. Udlændingeservice skal ikke hjælpe en virksomhed med konfliktramt arbejde," siger integrationsordfører fra Socialdemokraterne, Henrik Dam Kristensen, der har stillet spørgsmål til Integrationsminister Søren Pind (V) om sagen.

"Når danske jobcentre ikke må henvise ledige til strejkeramt arbejde i virksomheder, så bør Udlændingeservice heller ikke tillade, at indere kommer hertil som skruebrækkere. Det er jo i realiteten at sætte Den Danske Model ud af kraft."

CSC og forbundet PROSA er i midt i en tilspidset overenskomstkonflikt. CSC har lockoutet 120 danske it-ansatte, og til juni vil CSC-ansatte, der er medlem af PROSA, strejke.

Derfor har CSC nu hyret 40 indere til at overtage det konfliktramte arbejde. CSC kalder det for lovlig "vidensoverdragelse", men inderne vil i praksis fungere som "skruebrækkere" og udføre strejkeramt arbejde, mener PROSA. Forbundet vurderer, at CSC har hyret omkring 120 ekstra vikarer ind under konflikten. Herunder danske vikarer, der kan tjene op mod 100.000 kroner om måneden samt 6 vikarer fra Litauen. Deres løn er ukendt.

 

Arbejdsretten skal afgøre konflikt

Dansk Folkeparti er overrasket over, at reglerne kan bruges på denne måde.

”Det har ikke været meningen, at udlændinge skal komme hertil som strejkebrydere. Vi må nu se, om reglerne skal strammes. Men først skal Arbejdsretten vurdere sagen,” siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

PROSA har nu tænkt sig at hive CSC i Arbejdsretten. Hvis retten godkender CSC brug af indiske arbejdere, der kommer hertil via jobkortordningen, så skal reglerne laves om, mener Det Radikale Venstre.

”For mig at se lyder det til at være i diametral modstrid med Den Danske Model. Vi vil opfordre CSC til at lade være med at benytte reglerne på den er måde. De er jo i forvejen politianmeldt for at misbruge ordningen,” siger arbejdsmarkedsordfører og næstformand for de radikale, Morten Østergaard

I november 2010 lød meldingen fra Københavns Politi, at de undersøger 78 inderes løn- og ansættelsesforhold hos CSC.

 

CSC: "Det er fuldt lovligt"

Hos CSC Danmark, der har hyret 40 indere, som ankom i fredags, er man ikke i tvivl: Det er fuldt lovligt.

"For at kunne servicere vores kunder - også under en eventuel udvidet konflikt efter første juni - har CSC taget en række initiativer, der skal sikre vores ydelser til kunderne, også uden en fredsaftale. Det indebærer blandt andet, at vi benytter udefrakommende ressourcer. Dette er fuldt lovligt," siger Lene Christensen, direktør i CSC, i en pressemeddelelse.

Det er en lovlig "vidensoverdragelse" mellem nye folk og fastansatte, skriver CSC.

"Prosa er uenig i denne vurdering, og der er en risiko for, at parterne ender i Arbejdsretten, hvis der ikke opnås enighed. Indtil da vil CSC forsætte med at benytte vidensoverdragelse i konflikten for at sikre vores kunders leverancer. Det følger af arbejdsgiverens fortolkningsfortrin, som er et almindeligt princip under den danske model," siger Lene Christensen i erklæringen.

 

EL: Staten hjælper CSC

CSC’s allerstørste kunde, staten, bliver nu fedtet godt og grundigt ind i konflikten mellem CSC og PROSA. SKAT, politi, CPR er nogle af de mange offentlige kunder, som benytter CSC som it-leverandør.

Fremover kan det blive indiske "skruebrækkere", der løser statens it-opgaver. Det bekymrer Enhedslisten. Partiet har derfor stillet spørgsmål til samtlige ministerier for at sikre, at staten ikke benytter CSC's strejkebrydere, der skal i gang med at udføre de strejkendes og lockoutedes arbejde.

"Vi kan ikke have, at staten bliver part i konflikten og deltager på CSC’s side," siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfoed.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra regeringspartierne Venstre og Konservative.

 

PROSA: CSC flytter arbejdspladser ud

En del af CSC’s strategi er, at en lang række job skal flyttes til udlandet.

En optælling foretaget af tillidsrepræsentanterne på CSC viser, at der bare i løbet af de seneste fire år er flyttet mindst 700 job til Indien og Vilnius i Litauen. Og det er kun begyndelsen, mener PROSA.

Ledelsen i CSC har under forhandlinger om den nyoverenskomst fremlagt en plan for, at der skal skæres 900 ud af 3500 job i Norden. Af de 3.500 job er 2.300 i Danmark.

Jobkortordningen

Udlændinge kan komme til Danmark og arbejde via forskellige job-ordninger:

Positivlisten - hvis de har en uddannelse indenfor brancher, hvor Danmark mangler arbejdskraft

Beløbsordningen - her er kravet kun, at lønnen er mindst 32.000 kr. om måneden.

Ifølge PROSA, benytter CSC beløbsordningen, når de henter 40 indere til Danmark. PROSA vil derfor hive CSC i Arbejdsretten. CSC mener, det er fuldt lovligt, at hente indere herop, da det drejer sig om "vidensoverdragelse".