Politikere lærer ledige at hade jobcenteret

3. feb 2013, 11:55
Hvorfor skal arbejdsløse stole på et jobcenter, som politikerne kritiserer sønder og sammen? Politikere saboterer beskæftigelsesindsatsen ved dæmonisering af jobcentre, mener jobvejleder.

Længere tids skarp kritik af jobcentrenes indsats skaber ikke alene udbrændte medarbejdere.

Det stikker samtidig en kæp i hjulet på det samarbejde mellem arbejdsløse og deres jobcentre, som er udgangspunktet for en vellykket beskæftigelsespolitik.

Det mener Ilse Asmussen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i HK Kommunal og jobvejleder i Lejre Jobcenter.

"Politikerne forstærker oplevelsen hos borgerne af, at alt hvad der foregår på et jobcenter, er spild af tid. De negative forventinger er et problem i forhold til borgernes samarbejdsvilje," siger hun.

Som eksempel nævner hun ledige, der nægter at tage imod aktiveringstilbud med henvisning til, at "de har læst i en artikel, at aktivering kun handler om at tjene penge til kommunen".

Kø ved håndvasken

Debatten om jobcentrenes evne til at hjælpe arbejdsløse i job nåede nye højder midt i januar, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kritiserede jobcentrene for at "spilde de langtidslediges tid", nøle med indsatsen over for udfaldstruede dagpengemodtagere og ikke have nok kontakt med erhvervslivet.

Ilse Asmussen og kollegerne på Lejre Jobcenter mener, at kritikken udstiller en politisk magtesløshed.

"Vi har oplevet det før med Claus Hjort Frederiksen og Inger Støjberg, som stillede sig ved håndvasken, så snart der var et problem under opsejling. Nu ser vi Mette Frederiksen gøre det samme," siger hun.

Jobcentre må tage skrald for akutpakker

Især de tusindvis af udfaldstruede ledige, som falder for den halverede dagpengeperiode, udgør et ubekvemt problem for regeringen.

Ilse Asmussen mener, at Mette Frederiksen med kritikken af jobcentrene forsøger at lægge afstand til regeringens akutpakker og redningsinitiativer, som ikke ser ud til at løse problemet.

"Jeg kender ikke andre offentlige områder, der hele tiden er underlagt så store krav om forandringer som jobcentrene. Det lægger et stort pres på medarbejderne. Derfor er jeg rystet over den hadske måde, som vores arbejde generelt italesættes på," siger hun.

Vil fjerne jobcentre fra kommuner

Regeringen er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en reform af beskæftigelsessystemet, der angiveligt indebærer, at jobcentrene flyttes fra kommunerne og placeres på regionalt niveau.

Ilse Asmussen er derfor ikke i tvivl om, at Mette Frederiksens kritik handler om at gøde jorden for en snarlig omlægning af jobcentrene.

"Men uanset hvad man mener om den sag, vil jeg opfordre til, at man hverken tager ansatte på jobcentre eller de ledige som gidsler i debatten," siger hun.

Kommunernes Landsforening slås ihærdigt for at bevare jobcentrene på kommunale hænder. Blandt fagforeningerne er det alene HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening, som repræsenterer jobcentermedarbejderne, som foretrækker, at jobcentrene bliver, hvor de er.

Mette F: Der er dygtige medarbejdere på landets jobcentre

Mette Frederiksen siger til Avisen.dk, at hun tager skarpt afstand fra dæmonisering af medarbejderne.

”Nu kommer jeg meget på jobcentre rundt omkring i landet, og det er mit helt klare indtryk at vi har rigtig mange dygtige medarbejdere, som gør utroligt meget for at understøtte de mennesker, der ikke er i arbejde. Mange af de problemer, jeg kan se, der er i beskæftigelsespolitikken, er jo noget, medarbejdere på jobcentre selv fortæller mig om," siger Mette Frederiksen til Avisen.dk

Jobcentre i skudlinjen
  • Siden 2009 har beskæftigelsesindsatsen i Danmark været organiseret i kommunale jobcentre.
  • Tidligere hørte dagpengemodtagere under statens arbejdsformidling (AF), mens kommunernes socialforvaltninger tog sig af kontanthjælpsmodtagere.
  • Regeringen er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en reform af beskæftigelsessystemet.
  • Meget peger på, at indsatsen fremover skal organiseres regionalt eller direkte under staten.
  • Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen gav næring til spekulationerne, da hun i Politiken fremsatte en skarp kritik af kommunernes beskæftigelsesindsats.
  • Her kritiserer hun jobcentrene for at "spilde de langtidslediges tid", nøle med indsatsen over for udfaldstruede dagpengemodtagere og ikke have nok kontakt med erhvervslivet.