Politikere kræver kontrol med slavehandel

10. feb 2011
Der er brug for en samlet kontrolenhed, der bekæmper menneskehandel, mener Venstre og Socialdemokraterne.

Det skal være slut med grov udnyttelse af tvangsarbejdere i Danmark.

Det siger ordførerne fra både Socialdemokraterne og Venstre, efter Avisen.dk har berettet om en ny rapport, der afslører grov udnyttelse af tvangsarbejdere i Danmark.

"Vi skal have en fælles kontrolenhed bestående af skat, politi, arbejdstilsyn, der kan rykke hurtigt ud og bekæmpe menneskehandel", siger arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S).

I Norge har man en fælles, samlet enhed af myndighedspersoner, bestående af skat, politi, arbejdstilsyn. De fungerer som et udrykningshold, der ved mistanke om menneskehandel og tvangsarbejde/slaveri, kan rykke ud med det samme.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Det burde vi overveje at gøre i Danmark. Denne enhed kunne fuldt ud koncentrere sig om menneskehandel og trafficking af prostituerede og arbejdere, der udnyttes i Danmark. Det ville ensrette indsatsen mere end i dag”, siger Marion Pedersen fra Venstre.

 

Ingen bødestraf til bagmænd

Arbejdstilsynets muligheder for at udskrive bøder ved kontrolbesøg er blevet forringet de seneste år. Derfor ønsker 3F, at en ny kontrolenhed skal kunne udskrive bøder med det samme, når den finder slavelignende forhold på arbejdspladser. Men det afviser Venstre.

"Jeg kommer selv fra det private erhvervsliv og har et autoværksted, og jeg kan være nervøs for, at folk får en bøde på forkert grundlag”, siger Marion Pedersen (V).

Det er Arbejdstilsynet og fagforeninger, der besøger landets arbejdspladser og melder mistænkelige sager til politi og SKAT. I nogle tilfælde rykker politi og SKAT selv ud på kontrolaktioner.

Men indsatsen er ikke systematisk nok, og der er ikke afsat nok penge, mener fagbevægelsen.

"Vi har brug for en stærk og fælles koordineret indsats mod menneskehandel og tvangsarbejde i Danmark", siger Anthony Sylvester, konsulent i 3F.

LÆS ARTIKLEN: Østarbejdere er slaver i byggeriet